weby pro nejsevernější čechy

Trasa 12 – Jetřichovice – Haťový důl – Falkenštejn – Tokáň – Panenská jedle – Vlčí deska – Niedermühle – Hinterhermsdorf (a ještě kus dál)

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Předsevzetí jsou bohužel většinou od toho, aby se neplnila. Trasy prochozené a vydané 2017, odhodlání je všechny popsat před létem 2018 a dosud zveřejněný seznam čítá sotva polovinu. A už tu máme novou sezónu, nové léto, nové prázdniny. Tudíž zpět do minulosti.

Strany 26 a 27 v brožuře, která je momentálně už v podstatě nesehnatelná. Jako obvykle, nedržím se tak úplně regulí – z peněžních důvodů nehodlám skončit v Německu a prodloužím si tedy už tak docela dlouhou trasu ještě o docela slušný úsek až na naše území, k našim autobusům… A čas oponou trhnul – romantické a těžko dostupné místo na trase se mávnutím kovové konstrukce změnilo v lehce přístupný a hojně navštěvovaný bod.

Do výchozího místa je to nejsnazší linkou 434 z Krásné Lípy či z Děčína. Letos (2019) jsem se ještě do Jetřichovic nedostal, ale starosta se úporně snaží vyřešit problémy s parkováním budováním velkokapacitních odstavných ploch, pokud chápu prosakující informace správně.

Po žluté, nejprve společně s červenou a zelenou. Před byvší ozdravovnou, o kterou se v nedávných dobách sváděl urputný a marný boj, se cesty dělí. Žlutá míří do skal kolem pustnoucích chatek. Aktuálně je tu o kus dál leccos jinak. Hlavní žlutá vede dál po cestě, doleva však láká na jaře roku 2017 neexistující odbočka k výstupu na hrad Falkenštejn. Tehdy se dalo nahoru dostat jen s pomocí přistaveného kmene a s nutnou dávkou odvahy. Dnes pohodlný (leč pro mnoho kritiků stále kontroverzní) přístup po kovovém schodišti. A především úžasné vyhlídky. Sestup zpět je pak po mírně upravené původní odbočce. Po žluté stále dál mezi skalami a lesy až k jejímu konci Pod Suchým vrchem, kde se trasa napojuje na modrou. Stoupání na Louku pod Tokání.

Kdo tehdy mohl tušit, jak to všechno dopadne a že jednou budu sedět na Saule a hlídat závoru, znemožňující nepovolaným autocestu ke zdejším srubům. U těch už jsem byl, ale nikdy mne nezajímalo, že kolem nich modrá prokličkuje a vede kamsi dál. Tudíž je pro mne tahle cesta opravdu velkým překvapením – tohle putování mezi skalami jsem nečekal. A hlavně – jde o trasu neprofláknutou, odlehlou, takže nikde ani živáčka! Štrapáce je to ale docela dlouhá. Přes Panenskou jedli (odtud odbočuje zelená) stále dál až k tomu asi nejzajímavějšímu, co se tu dá potkat. Na cca kilometr dlouhé odbočce čeká Černá brána. Jen je třeba se smířit s tím, že nic není ideální. V podstatě přímo k onomu skalnímu útvaru se nesmí, značka 1. zóny je před ním. Natož pak pomyslet na to, jaké by bylo propojení přes vodu – na druhém břehu Křinice totiž vede německá modrá od jejich soutěsek až do Zadních Jetřichovic.

Návrat zpět a po modré dál k Hadímu prameni. Voda pitná a dobrá. Další kus cesty a Vlčí deska. Kousek od ní rozcestí, zelená odbočuje svahem dolů ke Křinici a přes ni na německou stranu, kde hned končí. A tady pozor – žlutá, červená, ale nikoli přes Niedermühle dál, nýbrž hned doleva. Červená míří k soutěskám Obere Schleuse, žlutá ale daleko dříve odbočuje do kopce. Po chvíli lopocení je tu vyhlídka Taubenstein. Spíš takový příjemně uklidňující kout, než něco, co by člověku vyrazilo dech. Odtud už poslední úsek oficiální cesty do Hinterhermsdorfu. Pro mne ovšem cesta nekončí – pokračuji po žluté dál kolem rozhledny Weifberg. Samotné rozhledně se vyhnu, obejdu kopec po neznačené, abych se na druhé straně na žlutou opět napojil a dostal se přes hranice, do Mikulášovic. No, a pokud to bylo dneska dlouhé a únavné, pak celou dobu bez problémů – až právě na překročení hranice. Tady řádili dřevaři a v haluzích, poházených přes cestu, se mi zamotaly nohy tak, že jsem se vyválel v blátě. Do autobusu mne naštěstí vzali…

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Z Jetřichovic po žluté do Haťového dolu kolem zříceniny skalního hradu Falkenštejn. Mezi skalami na rozcestí Pod Suchým vrchem, kde žlutá končí. Dál po modré přes chaty Na Tokáni – nejprve po úpatí skal, od Panenské jedle Zadním můstkovým dolem roklí mezi stěnami k rozcestí Černá brána, kde se určitě vyplatí udělat si cca kilometrovou odbočku k tomuto útvaru. Následuje prudší výstup k dalším skalám, kde přijde vhod osvěžující Hadí pramen. Stále po modré kolem Vlčí desky, za ní po zelené sestup do údolí Křinice k Niedermühle. Zde hned ostře vlevo do kopce po souběhu červené a žluté. Nad údolím řeky se žlutá odpojí vzhůru do kopce směr Hinterhermsdorf. Před ním si lze ještě dopřát odbočku na skalní vyhlídku Taubenstein. Z Hinterhermsdorfu autobusem do Sebnitz.

Trasa č. 12 z Jetřichovic do Hinterhermsdorfu
Úsek navíc z Hinterhermsdorfu do Mikulášovic

 

Délka: 16 km

Doba trvání: 6 hodin

Náročnost:středně náročná

Nástupní místo:Jetřichovice (autobus)

Cílové místo:Hinterhermsdorf (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Hotel Bellevue, Jetřichovice – http://mujweb.cz/hotelbellevue/?redirected=1493217192

Pension Švýcarský dvůr, Jetřichovice – http://www.svycarskydvur.eu/

Pension U havrana, Jetřichovice – http://www.pravcickabrana.cz/pension-u-havrana-jetrichovice

Chaty na Tokáni – http://www.tokan.cz/index.php/cz/, http://www.natokani127.cz/

Zajímavosti na trase:

 

Zajímavosti blízko trasy:

Praktické info: Do Jetřichovic jezdí turistický autobusový spoj 434 Děčín – Jetřichovice – Krásná Lípa nebo spoj 436 z Děčína

Z Hinterhermsdorfu s využitím jízdenky Labe-Elbe autobusem do Sebnitz nebo Bad Schandau, s následným přestupem na vlak – Dráhu národního parku do Děčína nebo Rumburku.

Series Navigation<< Trasa 11 – Jetřichovice – Dolský mlýn – Kamenická Stráň – Pastevní vrch – Růžová (a zpět)Trasa 13 – Vysoká Lípa – Šaunštejn – Malá Pravčická brána – Zadní Jetřichovice – soutěska Křinice – Niedermühle – Zadní Doubice – údolí Bílého potoka – Mikulášovice >>
Tagy