weby pro nejsevernější čechy

Trasa 06 – zámek Děčín – Tyršův most – Pastýřská stěna – Děčín Bělá

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Další z nemnoha kratších procházek v brožuře pro mne osobně byla velkým překvapením – netušil jsem, jak mnoho mne na tak krátkém úseku uprostřed města čeká.

Jasně, děčínský zámek je k nepřehlédnutí. V roce 2017 ještě nikdo nemohl tušit, co se kolem něho o pár let později odehraje… Takže jeho prohlídku a zkoumání ponechme samostatnému dni a raději přes zahrady dolů na Mariánskou louku, průchodem ve skále na nábřeží a přes Tyršův most na opačný břeh. To už na nás pomrkává další nepřehlédnutelná dominanta. Pastýřská stěna. Raději po červené, která tu začíná, než po via ferratě. I tak to není úplně jednoduchý výstup. Ale ten výhled za to stojí. Kdo by nevěděl, že o kousek dál je ZOO. Červená značka ji ale uctivě míjí a vede příjemným lesem k pro mne nečekanému malému pískovcovému skalnímu městečku. Další vyhlídky, a pak už sestup zpět do civilizace, do místní části Bělá. Tady můžete počkat na MHD nebo si výlet prodloužit a docourat se zpátky někam k zámku či do centra.

Trasa č. 6 Děčínem

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Zámek tvoří nepřehlédnutelnou dominantu děčínského panoramatu. Dojít k němu lze z autobusového i vlakového nádraží pěšky nebo využít MHD. Nabízí mnoho možností – z Dlouhé cesty lze vstoupit do obnovených zahrad, do Rozária, užít si několika okruhů, výstav či speciálních prohlídek. Nabízená cesta ale vede ze zámku přes Tyršův most k začátku červené značky (Tyršova stezka), která míří do prudkého stoupání na Pastýřskou stěnu. Ta je protkaná dlážděnými i jen prošlapanými cestami, stezkami a pěšinkami a nabízí řadu značených i neznačených tras pro nordic walking. A také unikát – městskou ferratu. Od úžasné vyhlídky v blízkosti restaurace vede červená po hřebeni mezi zde neočekávanými pískovcovými skalami do městské části Bělá, odkud se lze vrátit zpět do centra pomocí MHD.

Délka: 5 km

Doba trvání: 2 hodin (čistý čas chůze po červené, bez prohlídky zámku a ZOO)

Náročnost: nenáročná (s výjimkou stoupání na Pastýřskou stěnu)

Nástupní místo:Děčín (autobus, vlak)

Cílové místo:Děčín – Bělá / Děčín – Škrabky (MHD)

Doprava:bus, vlak

Občerstvení (ubytování) na trase:

Zámecká kavárna Na cestě – http://www.cafenaceste.org/

Pastýřská stěna – http://pastyrskastena.eu/

Restaurace Za Větrem – http://restauracezavetrem.cz/

Restaurace Na rybníčku – http://www.narybnicku.cz/

Zajímavosti na trase:

Praktické info: V blízkosti zámku se nachází zastávky MHD Tyršova či Myslbekova (z Hlavního nádraží linka 12, 14, 29, 32, 33, 37). Červenou značku lze opustit na zastávce MHD Pod lesem, blízko restaurace Za větrem je zastávka MHD Škrabky (na Hlavní nádraží linky 12 a 14).

Nástup na ferratu se nachází na děčínském nábřeží na levém břehu Labe nedaleko Tyršova mostu. Z červené turistické značky  není vidět – nejobtížnější trasy (celkem je jich více než 10) končí přímo u vyhlídek pod restaurací na Pastýřské stěně.

Series Navigation<< Trasa 05 – Hřensko – Schöna – Zirkelstein – Kaiserkrone – Schmilka-HirschmühleTrasa 07 – Děčín – Kvádrberk – Labská Stráž – Růžový hřeben – Belveder – Dolní Žleb >>
Tagy