weby pro nejsevernější čechy

Trasa 05 – Hřensko – Schöna – Zirkelstein – Kaiserkrone – Schmilka-Hirschmühle

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Do brožury se dostaly nejen trasy dlouhé, náročné, objevující, ale i kratší vycházky, třeba i po místech relativně profláknutých. Na stranách 12 a 13 je putování, které jsem absolvoval již před tímto průzkumem, několikrát od té doby a zřejmě se ho dočkám i v budoucnu.

Jen jsem si plán zas trochu upravil po svém. Částečně proto, že nebylo zbytí, částečně z pohodlnosti.

Oficiálním výchozím bodem je Hřensko. Což je v sezóně možná dobrý nápad, dá se sem dojet jak od Děčína, tak v letní sezóně z Krásné Lípy (linka 434). Jenže z naší strany je to zbytek roku trochu horší. A protože je stejně třeba pořídit Labe-Elbe-Tiket (zpět ze stanice Schmilka-Hirschmühle), je možná jednodušší nastoupit na dráhu národního parku rovnou v Rumburku a vystoupit přímo v Schöně. A je také třeba trochu plánovat – takt U28 je dvouhodinový. Je zbytečné pospíchat a snažit se proběhnout tuhle trasu od jednoho vlaku k druhému, je mnohem lepší pochodovat lážo plážo a vyhradit si celé 4 hodiny na rozhlížení. Právě o rozhlížení totiž jde – nejmenší stolová hora Saska Zirkelstein nabízí krásné výhledy a Kaiserkrone nad Schönou poskytuje vyhlídek hned několik…

Ale popořadě – ze stanice Schöna z údolí Labe je třeba trochu si zafunět, je to docela do kopce. Tehdy jsem psal „neznačenou dlážděnou silničkou“, dnes tu částečně vede žlutá značka. Jen co se vyloupnete z lesa na rovinu a do polí, máte na výběr. Buď až do obce a na Zirkelstein po žluté, nebo to střihnout přes pole pěšinami rovnou za nosem. Ať tak nebo tak, čeká pár schodů a žebříků a plošina s nádherným kruhovým výhledem. Přehlédnout samozřejmě nelze druhý dnešní cíl – Císařskou korunu. Je třeba vyrazit po žluté do obce Schöna, správně se trefit a po červené dojít k odbočce na její vyhlídky. Těch je tu hned několik, a stojí za to si nenechat žádnou ujít. A kdo bude pozorný, uvidí i lva.

Po dostatečném kochání už jen závěr – zpátky na červenou a přes pole a louky  k lesu, kde se skrývá mírně nepříjemný sestup po spoustě schodů dolů zpět k Labi a ke stanici Schmilka-Hirschmühle. Pak už jen nasednout na vlak a hurá domů.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Ze Hřenska přívozem přes Labe k železniční stanici Schöna. Odtud neznačenou dlážděnou silničkou lesem vzhůru. Po táhlém stoupání se mezi poli a loukami otevře daleký výhled – po levé straně nejmenší stolová hora Saska Zirkelstein, vpředu obec Schöna a nad ní skalisko Kaiserkrone, a vpravo na opačném břehu Labe pískovcové masivy. Na Zirkelstein je možno zamířit první odbočkou doleva a po polních cestách se dostat na úpatí, odkud lze po schodech a žebřících vystoupat na vrchol s kruhovým výhledem. Po sestupu na opačnou stranu po žluté značce do obce Schöna, dále po červené k odbočce na dalšími vyhlídkami prošpikovanou Kaiserkrone. Pak už jen závěrečný sstup a po červené přes pole k lesu, v němž se skrývá schodiště, vedoucí ke břehu Labe a nádraží Schmilka-Hirschmühle.

Délka: 7 km

Doba trvání: 2,5 hodin

Náročnost:nenáročná (stoupání na vyhlídky po žebřících)

Nástupní místo:Hřensko (autobus) / Schöna (vlak)

Cílové místo:Schmilka-Hirschmühle (vlak)

Doprava:bus, vlak

Občerstvení (ubytování) na trase:

Restaurace U Raka, Hřensko – https://www.ceskesvycarsko.cz/cs/restaurace/restaurace-u-raka

Restaurant u Draka, Hřensko – http://restaurant-udraka.com/

Restaurace U Kostela, Hřensko –

Restaurace Labe, Hřensko – http://labehotel.cz/

Zajímavosti na trase:

Varianty trasy: Místo příjezdu autobusem do Hřenska a přeplavby přívozem je možno dojet přímo do stanice Schöna Dráhou Národního parku.

Problémy na trase: Promotat se správně obcí Schöna ze žluté po červené správnou uličkou je slušný rébus. Pokud člověk přijede a odjede vlakem, dvouhodinový rytmus je nedostačující k pohodovému navštívení obou hor.

Praktické info: Do Hřenska z Děčína spojem 434 (směr Krásná Lípa). Lze také využít Dráhu národního parku (Děčín – Rumburk), jízdenky Labe-Elbe a vystoupit rovnou ve stanici Schöna. Stejným spojem pak návrat ze stanice Schmilka-Hirschmühle.

Series Navigation<< Trasa 04 – Dolní Žleb – Klopoty – Česká Brána – Dolní ŽlebTrasa 06 – zámek Děčín – Tyršův most – Pastýřská stěna – Děčín Bělá >>
Tagy