weby pro nejsevernější čechy

Trasa 01 – Tisá – Ostrov – Děčínský Sněžník – Jílové

Článek je součástí seriálu Turistické trasy na pravém i levém břehu Labe

Nejen „naší“ stranou Labe a pískovci které máme za rohem je živa turistika Českosaského Švýcarska. Existuje i levý břeh, na kterém se dá najít leccos zajímavého.

Je to sice z našeho konce trochu zdlouhavé, dostat se na tuhle stranu od Děčína, ale ideální pro využití jízdenky DÚK. Spoje docela navazují, takže je třeba sestavit vhodný plán a nechat se z Děčína dovézt do Libouchce a odtud do Tisé. Podrobněji strany 4 a 5 v příslušná brožuře. Vyzkoušeno osobně, pohodlnější než courat se sem autem, lovit parkování a vymýšlet uzavřený okruh.

Ale ani tentokrát nedodržím pokyny úplně přesně. Navíc se od roku 2017 změnila situace. Původní zámysl trasy je vstoupit v Tisé do skalního města a po turistickém značení projít po hřebeni k druhému vstupu u Turistické chaty. Tehdy šlo o značku červené barvy, aktuálně (2019) je podle mapy.cz zelená. Já tudy relativně nedávno procházel a nepotřeboval se kochat, navíc jsem ušetřil vlezné – obešel jsem Tiské stěny po silnici.

Od Turistické chaty do lesa. Trasa, kterou už znám, a tentokrát mne náhle se zjevivší skalní město nepřekvapí tolik jako poprvé. Dál až do Ostrova, zvláštního místa, které cílí na turisty. Je tu vyhlášený hotel, restaurace, kemp, končí tu silnice a je tu minimum místa k parkování. A nad tím vším se tyčí majestátní Ostrovské stěny. Značená trasa je jen protne a Mlýnská cesta v souběhu s Naučnou stezkou Zapomenuté pohraničí míří na křižovatku mezi Sněžníkem a Zadní vsí. Odtud přímo za nosem k rozhledně. Teda na až tak doslova – červená značka uhýbá ze silnice vpravo, ale vyplatí se šlapat dál silnicí, po níž vede Naučná stezka. Na téhle trase je totiž Drážďanská vyhlídka. Až na ty roje okřídlených mravenců super místo. A pak konečně kamenná kráska.

Na závěrečný sestup směr Jílové nemám úplně nejlepší vzpomínky. Při posedávání na skalách mi rupnul displej mého prvního chytrého telefonu, čímž jsem přišel o navigaci. A přehlédl značku, takže jsem místo sestupu obešel horu kolem dokola až zpátky na silnici u vyhlídky. A musel se pak vracet po červené k zelené, vedoucí přes Sněžník do Jílového. Cik cak křižující silnice a cesty občas dlážděné, občas lesní. Naštěstí už jen z kopce – zakufrování mne stálo drahocenný čas a do Jílového jsem se doklopýtal s vypětím všech sil jen chvilku před odjezdem autobusu.

Původní návrh textu k porovnání s výslednou tištěnou verzí:

Od vedlejšího vstupu do Tiských stěn vede červená doprava do lesa k ukrytému skalnímu městu se symbolickým horolezeckým hřbitovem. Dále do Ostrova, odkud značka stoupá na vrcholy Ostrovských skal. Po vrcholové plošině, plné lyžařských běžeckých stop, lesem k osadě Sněžník. Odtud stoupá silnice k rozhledně. Červená v půli cesty odbočuje vpravo, lepší je stoupat dál silnicí a zastavit se na Drážďanské vyhlídce s výhledy na stolové hory v Německu. Další úsek mírného stoupání k rozhledně Děčínský Sněžník, poskytující úžasný kruhový rozhled. Od rozhledny po červené a zelené na hraně skal k odbočce, od které zelená prudce sestupuje dlážděnou cestou k silnici do Jílového, kde se blízko zdejšího zámku nachází autobusová zastávka Jílové-náměstí.

Značení platné v roce 2017. Později došlo k přeznačení červené na zelenou.

Délka: 14,5 km

Doba trvání: 5 hodin

Náročnost: středně náročná

Nástupní místo:Tisá (autobus)

Cílové místo:Jílové (autobus)

Doprava:bus

Občerstvení (ubytování) na trase:

Turistická chata Tisá – http://turistickachatatisa.cz/

Restaurace pod Císařem – https://www.podcisarem.cz/cz/hospoda.html

Hotel Ostrov – http://www.hotelostrov.com/

Hotel Hřebenová bouda, Sněžník – http://www.hrebenovabouda.cz/

Restaurace Pod Rozhlednou, Děčínský Sněžník – http://www.723m.cz/

Restaurace Lidový dům, Jílové

Zajímavosti na trase:

Praktické info: Z Děčína neexistuje do Tisé přímý spoj, je třeba přestupovat. Od Hlavního nádraží Děčín na konečnou do Libouchce 432, zde přestoupit na spoj od Úštěka do Bahratalu 452.

Z Jílového zpět do Děčína již uvedenou linkou 432.

Na rozhlednu je kromě vstupu třeba složit vratnou kauci 100 Kč za zapůjčený klíč.

Series NavigationTrasa 02 – Tisá – Grenzplatte – Ottomühle – Herkulovy sloupy – Schweizermühle-Bielatal >>
Tagy