weby pro nejsevernější čechy

Zirkelstein

Nejmenší ze saských stolových hor Zirkelstein se nachází blízko obce Schöna nad Labským kaňonem na jeho levém břehu.

Nepřehlédnutelná dominanta (ač pouhých 384 m n. m.) náhorní plošiny. Co by kamenem dohodil od Hřenska. Z roviny vystupuje „zalesněná kuželovitá základna, na jejímž vrcholu ční asi 40 metrů vysoká pískovcová skála„.

Zirkelstein, česky „Oblý kámen“, získal své jméno podle charakteristického tvaru. Toto jméno se objevuje poprvé roku 1592 jako „Circkelstein“. Hora se nachází asi šest kilometrů jihovýchodně od Bad Schandau v Saském Švýcarsku. V blízkosti se nachází obec Reinhardtsdorf-Schöna a přes Labe na české straně pak Hřensko. Umožňuje kruhovou vyhlídku, přístupová cesta zbudována roku 1842.

Ideální na krátký výlet za výhledy. Z české strany do Hřenska, přívozem za pár drobných na německou stranu Labe. Nebo Dráhou národního parku přímo do stanice Schöna. Po dlážděné cestě vzhůru lesem po žluté značce. Buď hned na okraji lesa rovnou za nosem přes pole a louky po pěšinkách, nebo dojít až do Schöny, napojit se na červenou, projít městečkem a po žluté (v mapě označena jako Gelber Balken) pod horu, k níž se odbočuje neznačenou stezkou. Výstup je středně náročný – převýšení je solidní, takže několikery schody a žebříky. Ovšem výhled z celoročně volně přístupné vrcholové plošiny stojí za veškerou námahu. Další stolové hory, masiv pískovců nad Labem, v němž se dá objevit Sokolí hnízdo a Pravčická brána. Růžovský vrch, Buková hora, blízká Kaiserkrone či o něco dál vyhlídka Růženka. Dokonalý kruhový výhled: Máte odtud celé ČeskoSaské Švýcarsko jako na dlani, od Děčínského Sněžníku přes Gröβer a Kleiner Zschirnstein, stolové hory Papstein, Gohrisch, Pfaffenstein, Lilienstein, Königstein, věže Schrammsteine, Groβer Winterberg, Pravčickou bránu, Stříbrné stěny, Hřensko, Labskou stráň a Růžovský vrch. Jen ho v současné době trochu kazí zmírající smrkové plochy široko daleko.

O tom, o jak skvělé a snadno přístupné místo se jedná, svědčí sbírka obrázků z rozmezí let 2017 – 2020. Ode mne, který se na stejná místa vrací jen nerad. Ode mne, který se Německu dlouho vyhýbal. Byl jsem tu už mnohokrát, s turisty, sám, ba dokonce i s rodinou.

Series Navigation<< Vyhlídka Jelení skok u Nového BoruJeskyně Na Pozici >>
Tagy