weby pro nejsevernější čechy

Kaiserkrone

Těsně u obce Schöna nad Labským kaňonem na jeho levém břehu se nachází nevysoká skála Kaiserkrone, nabízející hned z několika vyhlídek skvělá panoramata ČeskoSaského Švýcarska.

O něco nižší než takřka sousední Zirkelstein (jen 350 m n. m.), v podstatě podobné výhledy, a přesto za návštěvu zaručeně stojí. Údajně jde o zbytky stolové hory, které pro svůj vzhled na jižním úpatí daly místu název „Císařská koruna“. Saský romantický malíř Caspar David Friedrich je ve svém skicáři nazval Kaiserkrone a později je použil ve svém známém obraze „Poutník nad mořem mlhy“.

Ideální na krátký výlet za výhledy. Z české strany do Hřenska, přívozem za pár drobných na německou stranu Labe. Nebo Dráhou národního parku přímo do stanice Schöna. Po dlážděné cestě vzhůru lesem po žluté značce dojít na okraj Schöny, kde uhýbá odbočka k hned několika různým vyhlídkám.

Proti nedalekému Zirkelsteinu je tento skalní útvar podstatně rozlehlejší a členitější. Hledání vyhlídek na třech okrajových místech je málem dobrodružné a vyžaduje trochu pozornosti. Třeba kolem reliéfu lva mnozí projdou, aniž si ho vůbec všimnou… Každá z vyhlídkových plošin nabízí jiný úhel, trochu jiný obzor, a proti pohledu z Zirkelsteinu je skalní hřeben Schrammsteine na druhém břehu takřka na dosah ruky.

O tom, o jak skvělé a snadno přístupné místo se jedná, svědčí sbírka obrázků z rozmezí let 2014 – 2020. Ode mne, který se na stejná místa vrací jen nerad. Ode mne, který se Německu dlouho vyhýbal. Byl jsem tu už mnohokrát, s turisty, sám, ba dokonce i s rodinou.

Series Navigation<< Vyhlídka Havraní skályVyhlídka u Šenovské jehly (Kamenický Šenov) >>
Tagy