weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídky na Řípu (Mělnická, Roudnická, Pražská)

Bájná a magická hora. Pupek Čech, objekt mýtů a legend. Viditelná zdaleka, ze všech stran – takže je logické, že z ní je vidět kolem dokola a všude…

Neumím to spočítat, kolikrát jsem tu byl. Jako školák, jako studující, naposledy nejspíš někdy před přelomem století… Prázdniny co prázdniny pár kilometrů odtud, nedalo se pořád jen jednotit řípu a chodit na meruňky. Takže jsme občas s tátou vyrazili a on mne vodil po okrajích, za výhledy. Nemám tušení, zda v té době na mapách byly ty vyhlídky značené, jestli jsme chodili tam, kde dneska jsou ty 3 hlavní, oficiálně značené. Zeptat už se není koho, a když jsem alejí šlapal asfaltkou k patě hory, připadal jsem si, jak kdybych tu byl poprvé v životě… Nic, prostě nic – žádný záblesk, žádná vzpomínka.

Z oficiálních zdrojů:

Na obvodu hory Říp se nacházejí tři vyhlídky. Na severu Roudnická, na jihu Pražská a na východě Mělnická. Pojmenovány jsou dle měst, ke kterým vyhlídky směřují.

K Roudnické vyhlídce vás zavede pěšina, která začíná za rotundou sv. Jiří a sv. Vojtěcha. Spatříte odtud pěkné výhledy na Roudnici nad Labem.

Pražská vyhlídka se nachází na turistické značené cestě vedoucí na vrchol hory buď z obce Ctiněves (červené turistické značení) nebo Vražkov (žluté turistické značení).

Mělnická vyhlídka se nachází na turistické značené cestě vedoucí z obce Rovné na vrchol hory.

Bohužel, lidi jsou jen lidi. Na Mělnické vyhlídce, na kterou poutník narazí jako na první, pokud přijde od Roudnice nad Labem po modré značce přes Rovné, je cedule v pořádku. Popisný text, pod ním schematické znázornění výhledu, jen mírně poškozené. Lze tak užasnout, kam až oko dohlédne – poznat Bezděz není těžké. Opravdu vidím na samém obzoru Ještěd. Poznat Vlhošť a Ronov už je těžší…

Po nějakých třech stovkách metrů z cesty odbočuje vyšlapaná pěšinka. V mapách je tu vyznačeno startovací místo pro paragliding, vyhlídka je odtud samozřejmě také, byť nepojmenovaná. Obdobná, jako z Mělnické – trochu posun, dominuje především královské věnné město Mělník. Odtud už je to jen kousek k turistické chatě a k rotundě.

Kolem rotundy se po neznačených pěšinách dojde na vyhlídkou Roudnickou. Tady už je bohužel k dispozici jen text, plánek s výhledem na ceduli chybí. Dominuje, jak název napovídá, Roudnice nad Labem. Za ní místa, která jsem nedávno okukoval zblízka – Lovoš, Kletečná, Milešovka a nepřehlédnutelný Házmburk. Možná by se tam s dobrou optikou dal objevit i Košťálov a Oltářík…

Na okruhu zpět k rotundě je ještě jedno místo hodno pozornosti – z Řípu pochází jeden z devatenácti základních kamenů národního divadla.

A zbývá poslední z vyhlídek. Pražská. Bohužel, z textu na ceduli jen torzo. Vražkov, Mneteš, Ctiněves. Opět je vidět Házmburk. Ale že bych viděl svatého Víta v Praze, jak popisuje těch pár písmen, co na papíru zůstalo, to potvrdit nemohu.

Kdo si chce užít, nevrací se, ale vezme to tudy dolů po trojici barev – dolů z kopce tu padá trasa modré, žluté i červené turistické značky. A podle mého je lepší tudy scházet, než se trmácet nahoru.

Series Navigation<< Jeskyně Kameníkova jizba (Panenská jeskyně)Císařský výhled (Kvádrberk, Stoličná hora) >>
Tagy