weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Varhošť u Litoměřic

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Území naší republiky je hustě protkáno místy, odkud se lze rozhlédnout po krajině, pokud možno s pomocí výstupu o něco výš, než příroda původně dovolila. Nejinak je tomu v Českém středohoří, kde je jednou z rozhleden ta na vrcholu Varhoště.

Na kopci, jehož výška je 693 metrů nad mořem, je v současnosti již třetí stavba, sloužící k rozhlížení.

DSC_8972.JPG

Zalesněný čedičový vrch na pravém břehu Labe lákal svými rozhledy turisty odpradávna. Vždyť zákruty Labe jsou odtud viditelné na osmi různých místech.

DSC_8973.JPG

První stavbu zde vybudovali turisté z litoměřického Spolku pro České středohoří. Jednalo se o dřevěnou konstrukci, využívající pěti dubů rostoucích na vrcholu, opatřenou schody a plošinou. Poprvé byla přístupná o svatodušních svátcích roku 1891. Jednoduchá konstrukce ovšem nevydržela dlouho a již v roce 1902 musela být z bezpečnostních důvodů stržena.

Na další rozhlednu nebyly peníze, i když architektonických návrhů ke stavbě bylo hned několik. Do užšího výběru se probojovaly tři návrhy kamenné stavby stavitele Röslera, ani jeden z nich nebyl nakonec zrealizován, i když by bylo možno rozhlednu budovat po etapách. Odhadovaných 100 tisíc na základní variantu bylo nad možnosti spolku.

Roku 1925 bylo uvažováno o variantě železné stavby. Nabízela se možnost získat bezplatně od ústeckých turistů konstrukci jedné z chladicích věží chemičky. Litoměřičtí radní se ale letité konstrukce zalekli a návrh odmítli.

Spolek ale chtěl důstojně oslavit čtyřicet let svého trvání a proto byl 18. 4. 1927 urychleně položen základní kámen nové stavby, i když peněz na stavbu se nedostávalo. Po pěti měsících byla nová rozhledna slavnostně otevřena, ale jednalo se o kompromis čtyřmetrového kamenného základu s 10 m vysokou nástavbou dřevěné konstrukce se třemi vyhlídkovými patry. Slavnostní otevření proběhlo 18. září 1927. Rozhledna sloužila svému účelu poměrně dlouho, protože však nebyla udržována a chátrala, musela být začátkem 70. let stržena.

Záhy se však objevil nový projekt originální ocelové konstrukce se třemi vyhlídkovými plošinami, který vypracovali odborníci ze Státní projektový ústav pro rekonstrukci památkových objektů v Litoměřicích. Na stavbě se finančně podílely ONV Litoměřice a Český vládní výbor cestovního ruchu. Třináct tun těžkou a 12 m vysokou rozhlednu zhotovili ve VTŽ Chomutova a na vrchol ji dopravil vrtulník. Celá operace včetně ukotvení na kamennou podstavu z bývalé věže byla nesmírně náročná. Vše se ale zdařilo a tak byla nová rozhledna slavnostně otevřena spolu se zahájením tradiční litoměřické výstavy Zahrada Čech 22. 9. 1973.

DSC_9027.JPG

Rozhledna, která prošla roku 2003 částečnou rekonstrukcí (byly vyměněny nevyhovující dřevěné podlážky za pozinkované rošty a poopravena kamenná podstava.) je i v současné době veřejnosti celoročně volně přístupná. Roku 2005 byla společností T-mobile věž doplněna o anténní systémy.

DSC_8982.JPG

Z rozhledny je možné vidět město Litoměřice či Ústí nad Labem (a Střekov), okolní vrcholky Českého středohoří jako jsou Milešovka, Lovoš, Kletečná, hrad Hazmburk, vidět je Říp, Buková hora a Děčínský Sněžník. Za dobré viditelnosti jsou vidět i Krušné hory, Ještěd a Jizerské hory.

DSC_8976.JPG

DSC_8992.JPG

DSC_9006.JPG

DSC_9009.JPG

DSC_9012.JPG

DSC_9017.JPG

Dnešní stav příliš optimisticky nepůsobí, kamenný základ vypadá, že dlouho už v tomhle stavu nevydrží – snad se opět najdou prostředky a život téhle krásky bude prodloužen.

DSC_9029.JPG

DSC_9030.JPG

Series Navigation<< Cimrmanova nejnižší rozhledna na světě v NouzověFrotzelova rozhledna u Ejmovy chaty na Stříbrníku >>
Tagy