weby pro nejsevernější čechy

Skalní reliéf Ukřižování Krista (Naděje – Lužické hory)

Článek je součástí seriálu Skalní reliéfy, kamenné kříže

Skryt mimo silnici na Trávník na okraji osady Naděje se v lese nachází jeden ze skalních reliéfů, na něž je zdejší pískovcová oblast bohatá.

Pokud snad u většiny reliéfů může mít člověk dojem, že jsou umístěny podél cest, možná kdysi frekventovaných a dnes většinou pozapomenutých, tady je opravdu na pochybách. Odbočka kolem domu č.p. 33 je takřka neznatelná a nic nepřipomíná komunikaci, která by snad nějak navazovala na dnešní silničku. Až přímo u osamoceného skaliska směrem do lesa je k vidění cosi, co snad ve velmi dávných dobách mohlo být cestou (viz foto). Otázka je, odkud kam,  a jak vůči skalisku, protože z dnešního pohledu je čelní stěna s reliéfem situována tak, že z předpokládané cesty vlastně nemohl být vidět, pokud kolem něho prudce nezatáčela.

Bohužel, jak už to u zdejších reliéfů bývá, maximum, které se o něm dá zjistit, je fakt, že vůbec existuje. A je otázka, jak dlouho ještě existovat bude. Nepozorné oči ho klidně přehlédnout, i když se dívají přímo na něj. Snad je z fotografií patrné, jak zašlý a přírodou zamaskovaný/pohlcený v tuto chvíli je. Až v okamžiku, kdy jsem stál přímo u něho, povšiml jsem si některých detailů – ano, jde o klasický motiv Kalvárie. Ježíš na kříži, kterému zdánlivě chybí část nad příčným břevnem. Pod křížem klečící postava, po obou stranách stojící postavy. Zřejmě tedy Panna Marie, sv. Máří Magdaléna a sv. Jan Evangelista, jako u řady dalších podobných výjevů v okolí. Při bližším zkoumání je rozeznatelná tesaná svatozář mandlového tvaru za křížem zvaná mandorla (viz).

Čím déle jsem se na reliéf díval, tím více prvků jsem objevoval, na fotografiích asi budou těžko k rozeznání. Za stojícími postavami polosloupy, na několika místech hlavičky andělů. A to je tak vše, co jsem schopen tvrdit. Informace se mi nepodařilo objevit o tomto reliéfu vůbec žádné.

Series Navigation<< Skalní reliéf Ukřižování Krista u bývalého Neumannova mlýna (Trávník – Lužické hory)Skalní reliéf Ukřižování Krista u Pustých kostelů (Lindava – Lužické hory) >>
Tagy