weby pro nejsevernější čechy

Skalní reliéfy v Dolní Světlé (Lužické hory)

Článek je součástí seriálu Skalní reliéfy, kamenné kříže

Na katastru osady Juliovka, která se nachází mezi Dolní Světlou a Mařenicemi na odbočce na Krompach, jsou v mapách vyznačeny dva skalní reliéfy.

A tím by se v podstatě dalo skončit. Jsou vyznačeny, ale dozvědět se o nich něco je víc než komplikované.

První z nich, nacházející se necelých 200 metrů od křižovatky (autobusová zastávka Krompach-Juliovka), je na mapy.cz označen dokonce jen jako skalní reliéf bez jakýchkoli dalších podrobností. Najdete ho u domu č.p. 11. Skála se vypíná nad paloukem, sloužícím jako skladiště zřejmě stavebního materiálu, zahrazeným závorou. Ale je na něj alespoň vidět. Silně omšelý výjev (18. nebo 19. století) ve výklenku zobrazuje Marii s Ježíškem, oba s korunou odlišné barvy od postav (zřejmě cosi jako zlacení). Na spodním okraji mezi postavami je výrazný důlek, poškozující reliéf. netroufám si odhadnout, zda v něm kdysi bylo něco zapuštěno, nebo je důsledkem drolení pískovce. Pod ním je ve skále vsazen silně orezlý svícen (že by důlek byl způsoben dávným žárem svící?). Na spodku výklenku jsou po obou stranách jakési čtvrtsloupy. Těžko hádat, zda bývaly nějak zdobené, či sloužily k pokládání květin… Prostě další kus zapomenuté historie.

Aktualizace 8. 2. 2022 z FB Lužické a Žitavské hory – neobjevený klenot severu (ne že by mne těšilo, že odborníci také vědí prd):

Skalní reliéfy sice patří mezi fenomény Lužických hor, ale i mezi nimi se dá nalézt množství neobjevených klenotů. Jedním z nich je skalní reliéf Madony s Ježíšem ve vesničce Juliovka u Krompachu.

Tento reliéf víceméně neobjeveným zůstane i nadále, protože množství informací, které k němu můžeme poskytnout je tristní. Reliéf pochází z 18. nebo 19. století a je na něm typické vyobrazení Marie s Ježíšem Kristem, na hlavách mají posazené barevné koruny a na sobě roucho, které jim zakrývá těla od hlavy až k patě. Po stranách jsou částečné sloupy a mezi nimi je do pískovce zasazen zrezlý svícen.

O kus dál se nachází reliéf s vyobrazením ukřižování Krista, ale bohužel stojí na oploceném soukromém pozemku.

Pár obrázků:

S druhým reliéfem je to ještě horší. Sice mapy.cz jsou tentokrát konkrétnější, a udávají, že jde o reliéf Krista (web Lužické hory hovoří o Kalvárii), jenže v současné době smůla. Pozemek se skálou na břehu říčky Svitávky, v jehož blízkosti údajně stávala továrna, je ze všech stran nepřístupný. Majitelé domu č.p. 67, k němuž okolní pozemky patří, vystavěli kolem dokola ploty s vyvěšeným zákazem vstupu. Nenašel jsem žádné místo, z něhož by reliéf byl viditelný.

Vstup zakázán, soukromý pozemek
Celý pískovcový masiv je ohraničen plotem a nepřístupný
Series Navigation<< Skalní reliéf Útěk do Egypta (Lužické hory)Další méně známé místo Libereckého kraje: skalní reliéfy v osadě Třídomí >>
Tagy