weby pro nejsevernější čechy

Skalní reliéfy u vstupu do Pekelského údolí

Článek je součástí seriálu Skalní reliéfy, kamenné kříže

Na trase červené turistické značky, která přichází od České Lípy, křižuje žlutou mezi Sosnovou a Dubicí a spojuje se s Naučnou stezkou NPP Peklo, jsou k vidění před Skautskou skálou vytesané reliéfy.

Tedy reliéfy… Mapy.cz ustoupily od dávného tvrzení, že jde o portrét K. H. Borovského, a dnes tvrdí „Blízko vstupu do Pekla najdete ve skále vytesané dva obří reliéfy skladatele Richarda Wagnera a filozofa Friedricha Nietzscheho, které jsou umístěny jen kousek od sebe. Vytesali je tu místní amatérští sochaři Erich Hockel a Augustin Schindler.

Problém je trochu v tom, že na udaném místě je k vidění portrét jeden. Kudyznudy tvrdí: „Na konci (nebo začátku cesty) u Pekelského rybníka vás možná překvapí skalní reliéfy – podobizny bez popisu. Jedná se o reliéf Friedricha Nietscheho (který se podobá Stalinovi) a podobiznu Richarda Wagnera. Portréty ve skalách vytvořili v letech1934 sochaři Erich Hockel a Augustin Schindler z České Lípy.

Wiki upřesňuje: „Autory reliéfů byli Erich Hockel (podobizna Friedricha Nietzscheho, podobná Stalinovi) a sochař Augustin Schindler z České Lípy zde vytvořil v letech 1934 či 1935 podobiznu Richarda Wagnera.

Podrobně Český rozhlas: První ze dvou reliéfů se nachází na kraji starých lomů v místě, kde se těžilo kolem roku 1900, a reliéf vznikl po skončení těžby ve třicátých letech. Na první pohled připomíná Stalina. „To ho zachránilo, jinak by byl dávno odsekaný. Ale je to Friedrich Wilhelm Nietzsche, který tu je jako vyjádření německé identity. Druhým reliéfem je Richard Wagner a vlastně jde o jakýsi dialog říšských Němců, jestli jste wagnerovec nebo nietzschovec,“ vysvětluje historik Kamil Podroužek z Filozofické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Podle něj byly obě osobnosti zneužity nacistickým režimem. Nicméně reliéfy jsou součástí historie, která se nedá měnit a měla by zůstat zachována.

Podle podoby se Stalinem by se tedy mělo jednat o Nietscheho. O kousek dál je v jiné skále „okénko“, v němž je neznatelné cosi. Neumím říct, zda se jedná o výše udávaného skladatele Wagnera, ale nic jiného v okolí najít neumím.

Series Navigation<< Kamenný kříž 0216 na rozcestí severozápadně od ČernýšeKamenný kříž 0742 v parku v Mostecké ulici ve Vtelně >>
Tagy