weby pro nejsevernější čechy

Kříž na rozcestí u Obecního lesa mezi Sosnovou, Českou Lípou a Dubicí

Na lesním rozcestí mezi Sosnovou, Českou Lípou a Dubicí, kde se kříží trasy žluté a červené turistické značky, stojí kříž.

Ač je to do České Lípy opticky blíže, patří kříž katastrálním územím do Sosnové. Typově je podobný kříži na opačném konci Pekelského údolí. Na rozdíl od něho má viditelnou plochou základnu čtvercového půdorysu, na ní stojí kvádrová patka. Povrch porostlý mechem se odlupuje, kolem dokola je patrná příčná rýha. Na vrchní straně odstupňované lišty, spodní oblá, vrchní zkosená. Štíhlé vysoké tělo soklu má na čelní stěně v horní části vystouplou část (snad dodatečně připevněnou), na níž spočívá litinová deska rámovaná rostlinným ornamentem s nápisem Opraveno LP 2009. Masivní přesahující hlavice je tvořena několika odstupňovanými patry. V přední části v římsách oblouk. Vrchní část hlavice je klenutá a je v ní zasazen kovaný kříž, přidržovaný zadní vzpěrou. Kříž je ozdoben ve spodní části rozvilinami, konce břeven jsou rozseknuty. Na kříži je umístěna drobná postava Krista, kterému chybí pravá ruka.

Series Navigation<< Kříž jižně od hřbitova v Třebenicích u silnice na DlažkoviceKříž u odbočky do NPP Peklo mezi Karbou (Zahrádky) a Kvítkovem >>
Tagy