weby pro nejsevernější čechy

Vyhlídka na Křížovém vrchu u Rynartic

Nad Rynarticemi se tyčí nenápadný kopec (Křížový vrch má 408 m n. m.), který však ze svého vrcholu poskytuje překvapivé vyhlídky.

Díky své dominantní poloze totiž nabízí v podstatě kruhovou vyhlídku, byť ne z jednoho místa. Tomu odpovídá i skutečnost, že je tu hned několik laviček na různých místech, leč určitě se vyplatí udělat pár kroků kolem dokola. Jedna lavička je u kříže, další severně od něho a několik laviček je i na jihozápadní straně.

Abych citoval:

Křížový vrch umožňuje jedny z nejkrásnějších výhledů v celé oblasti Českého Švýcarska. Nádherné je kopcovité panorama Lužických hor, mohutný Studenec i nezaměnitelný Růžovský vrch. Nad rynartickými chalupami přímo pod námi vidíme zvlněnou krajinu kolem Vysoké Lípy a za ní typické stolové hory Saského Švýcarska. Jako na dlani máme před sebou Jetřichovické stěny – Falkenštejn, Mariinu skálu a Vilemíninu stěnu.

Z dalších zdrojů:

Jsou vidět blízké skály Českého Švýcarska – Havraní skály či Falkenštejn, Mariánská vyhlídka, které tvoří blízký obzor na západě, výrazným vrcholem za těmito útvary jsou nejspíš Mlýny (475 m), za nimi Křídelní stěna, tedy hora kde je mezi jednotlivými skalami i slavná Pravčická brána. V dáli lze rozeznat stolové hory na německé straně, bývá viděl i pevnost Königstein. Nelze přehlédnout výrazný Zirkelstein. Za Růžovským vrchem (619 m) se zrakům skrývá Děčínský Sněžník. Vlevo, tedy západněji zřejmě Tiské Stěny.

Nejméně zajímavý je severní výhled díky blízkému Suchému vrchu (480 m). Ovšem severovýchod už je pestrý výraznými vrcholky Lužických hor. Těm dominuje Jedlová (784 m), třetí nejvyšší bod pohoří s rozhlednou a vysílačkou. Na blízkém Studenci (736 m) žijí kamzíci. V kopečcích na jihu můžeme objevit stavbu vysílače Buková hora, to je u Ústí nad Labem.

Přidal bych, že je vidět třeba hrad nad Českou Kamenicí.

Podivné jámy na vrcholu by snad mohly být pozůstatkem „těžby stavebního materiálu v podobě čediče„.

Series Navigation<< Vyhlídka pod Velkou BukovouGroßer Zschirnstein >>
Tagy