weby pro nejsevernější čechy

Pramen Tří Svatých u Zákup

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

U silnice ze Zákup směrem na Kamenici u Kamenického potoka vytéká Pramen Tří Svatých.

Upravené prostranství bývalo poutním místem. Už v roce 1709 se k údajně léčivému prameni konala procesí.

Při nedávné opravě se odhalilo dřevěné potrubí, které vedlo vodu do zákupského kapucínského kláštera. O pramenu Tří svatých se říkalo, že je léčivý. Místní si k prameni dodnes chodí pro vodu. Rozbor pitné vody provedlo Centrum hygienických laboratoří v Ústí nad Labem dne 4. 9. 2017. Výsledkem je, že voda je vhodná k pití.

Vydlážděná plocha se středovým kanálkem k potoku, oblouková zídka z pískovcových bloků, z ní vyvedená trubka. Nad ní na zídce postavený sokl s postranními volutami, který má na spodní hraně nápis 17 (J.A.P.) 09. Součástí areálu bývaly sochy sv. Antonína Paduánského, sv. Františka z Assisi a sv. Jana Nepomuckého. Nad prameništěm je nedávno opravený dřevěný altán.

Obec Kamenice po dlouhá léta udržovala tento pramen pod střechou. Později byla střecha porušena a zcela zničena, stejně tak i sochy, zejména při kácení stromů. Pár kroků od pramene „Tří svatých“ je další pramen, tzv. „Frauenquelle“.

Fakt, že sem chodí řada lidí pro vodu, mohu potvrdit. I v nevlídném lednovém počasí stálo u silnice na malém parkovišti několik aut a u pramene fronta zájemců s kanystry.

Aktualizace 23. 4. 2021:

Než člověk stačí něco napsat a zveřejnit, je všechno jinak. Jak je vidět z přidaných fotografií, po altánu momentálně není ani stopy, vypařil se jak pára nad vodou.

Series Navigation<< Sirný pramen v Lužických horáchPomník neznámého (vyschlého) pramene u Zákup >>
Tagy