weby pro nejsevernější čechy

Pomník neznámého (vyschlého) pramene u Zákup

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Na trase Naučné stezky Zákupy a modré turistické značky, začínající u pramene Tří Svatých, lesem podél silnice ze Zákup směrem na Kamenici a Kamenického potoka je několik dalších pramenů, zdůrazněných zvláštní kamennou stavbou, jakousi pagodou či pyramidou. Jedno takové místo ale „neexistuje“, není na mapách a nedá se o něm najít žádná zmínka.

Zcela shodný tvar, jako mají stavby na Dívčím (Ženském) a Jakubově (Jacobově) prameni, jen tu chybí vývod a voda. Široká nízká čtvercová základna, na ní menší vyšší kvádr s nápisem na čelní straně a celé dílo korunuje jehlan s malou cedulkou vpředu (snad letopočet?).

Předpokládám, že pramen vyschl a byl zapomenut. Nebo je to možná úplně jinak, ale zjistit to neumím. Stejně jako nedokážu přelouskat nápisy. Z číslic toho moc nezbylo, a z případného názvu pramene hádám něco jako ?er???eselschaft.

Aktualizace 23. 4. 2021:

Při opakované návštěvě, už bez sněhové pokrývky, se u paty základny objevil vývod a kanálek směrem ke Kamenickému potoku, takže ti kdysi jasně pramen býval. Bohužel ani za změněných klimatických a světelných podmínek nejsou nápisy o nic lépe čitelné.

Series Navigation<< Pramen Tří Svatých u ZákupPomník Dívčina (Ženského) pramene u Zákup >>
Tagy