weby pro nejsevernější čechy

Mnišský pramen u Farské kaple

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Na trase červené turistické značky Stezka Českem, Via Czechia – středozemím  mezi Rybništěm a Krásnou Lípou nedaleko Farské kaple pod Širokým vrchem se nachází Mnišský pramen.

Web o Lužických horách uvádí:

Asi 70 m severně od kapličky je u cesty upravený Farský pramen. Kaplička je spolu se studánkou zakreslena již na mapě Kinského panství z roku 1795.

Web o vodních zdrojích:

Pramen s dřevěnou stříškou, obnovený roku 1994 a zvelebovaný KČT.

Pramen zcela nový, zhotovený v roce 1987 místo nedaleko původního Farského pramene, který zanikl. Obnovený v roce 1994, poslední celá rekonstrukce provedena LČR, lesní správou Rumburk. Udržován pravidelně dle potřeby min 1x za rok KČT Krásná Lípa.

Na aktuální fotografii je zobrazen stav po rekonstrukci (2015), kterou provedla lesní správa Rumburk.

Říjen 2019 – pramen úplně vyschl

Prosinec 2019 – dřevěná stříška je pryč a na jejím místě je zbudována stavba z kamenů a malty s nerezovou trubkou a dřevěným krytem nádržky. V nádržce nebyla skoro žádná voda.

13.12.2020 – Nově zbudovaná nádržka netěsní a voda prolíná pod stavbou. Nikdy tak nedojde k naplnění na takovou úroveň, aby tekla voda přepadovou trubkou. Je to škoda, předchozí stavbička fungovala perfektně a nebyla v nikterak špatném stavu…

Duben 2021 – pili jsme vodu natočenou z této studánky

Červenec 2022 – naprosto vyschlá, zřejmě navždy, vzhledem ke stavu lesa

Místo se změnilo k nepoznání – dřevěná stavbička skutečně zmizela, zbyla jen kamenná vana a nad ní stěna s trčící trubkou. Marně trčící, protože po vodě ani stopy – absolutní sucho…

Podle informací Mikuláše Peterky nešlo o pravý pramen. Voda přicházela z mýtiny o mnoho metrů dál v mírném svahu z nádržky, ale ani tam nebyl pramen – do jímky se pouze stahovala voda z okolí a při deštích. Místo sice bylo postupně upravováno (instalace skruží), ale v panujícím suchu není vody dostatek.

Series Navigation<< Studánka u Besedických skalSkalický pramen >>
Tagy