weby pro nejsevernější čechy

Vývěr Rudného pramene pod kostelem Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Na Havlíčkovu ulici pod kostelem Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem, který je součástí areálu augustiniánského kláštera, vytéká Rudný pramen.

Člověk by vůbec nehádal, o jak významné místo jde. Ušmudlaná ulice bez lidí, oprýskaná zeď, zanedbaná mříž (přitom jde o kapličku) a lavor s odtokem v chodníku. Nad tím totálně zarezlá varovná tabulka, že voda není pitná. Přitom oficiální zdroje zdůrazňují, že právě tenhle pramen dal celému městu jméno:

Pramen, jenž dal dle pověsti jméno městu Roudnice (Rúdník, Rúdnica), obsahuje vysoké množství železa. Vyvěrá pod chrámem Narození Panny Marie. Lze jej nalézt při cestě vedoucí kolem ohradní zdi kostela.

Silně železitou vodu není rozhodně doporučeno pít. Při smočení rukou možno pozorovat mírné zabarvení pokožky.

Při návštěvě chrámu Narození Panny Marie a přilehlého bývalého kláštera je možné mimo jiné také nahlédnout do tajemného podzemního jezírka.

Rudný pramenpo bombardování Roudnice 9.5.1945 přestal vyvěrat ze zdi kostela a vytékal ve dvoře vedlejší restaurace U Vágnerů. V roce 1983 se dva bratři z Roudnice nad Labem rozhodli vodu přivést zpět na původní místo a od té doby se jeden z nich o pramen pravidelně stará. Voda je velice železitá a kdyby se neodstraňoval nános železa, pramen by se ucpal.

Series Navigation<< Pramen Matyásky u RybništěStudánka u Besedických skal >>
Tagy