weby pro nejsevernější čechy

Sirný pramen v Lužických horách

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Na přelomu prázdninových měsíců jsem se zastavil na výzvědy ve varnsdorfském Infocentru a při tlachání najednou padla zmínka o sirném prameni. Cože? Tady někde? Kousek od nás?

Ono to tedy není až tak úplně u nás, je třeba překročit kopec a dostat se do Libereckého kraje. Tam je totiž u silnice mezi Novou Hutí a Horní Světlou v lese ukryto jezírko, které dostalo jméno Sirný pramen, ačkoli po síře v něm není ani stopy.

Dostat se k němu je možno různými způsoby, vede k němu odbočka (momentálně) zelené turistické značky ze Stožeckého sedla přes přehradu Naděje do zmíněné Horní Světlé. Já osobně zvolil jinou trasu – autobus od nás z Výběžku má zastávku na znamení na Horní Huti. Odtud jsem po silnici vyšlápl mírný kopec kolem Kaufmannova buku a Leinertova obrázku. Reliéf žebračky jsem minul, nevede k němu žádná značená odbočka. Možná někdy příště. Smutné je, že se nedá zrovna moc spoléhat na tištěné mapy a nakonec ani na tabule, umístěné po okolí v relativně nedávné době. Došlo totiž k přeznačení cest a změně barev, což je ostatně na některých značkách vidět, pod loupající se zelenou prosvítá žlutá…

Ale zpět k cíli cesty – odbočka k prameni vede od sv. Jána, pár metrů po silnici a za mostkem do lesa. Pramen sám není nic velkého, za návštěvu určitě stojí. Zajímavé je, že opticky to vypadá, jako když do jezírka vlastně nic moc nepřitéká, ale odtok do Hamerského potoka klokotá proudem… A jak již řečeno, nejde tady o síru, ale o bakterie, zpracovávající železo.

Cest zpátky domů je na výběr hned několik – třeba přes Rousínov do Svoru, nebo přes Luž buď Německem, nebo naší stranou. Já vyrazil po bývalé žluté, nyní zelené do Stožeckého sedla, kde jsem se napojil na mě již známou modrou trasu kolem Pětikostelního kamene, pod Pěnkavčím vrchem k rozcestí Pod Ptačincem, v souběhu s Naučnou stezkou Milířka, ze které pak dál po modré přes Výhybnu do Dolního Podluží. Cca nějakých 14 kilometrů, na kterých jsem tentokrát občas i někoho potkal. Dokonce včetně varnsdorfských značkařek, které právě kontrolovaly modrou z Podluží na Novou Huť.

 

 

Series Navigation<< Hadí pramenPramen Tří Svatých u Zákup >>
Tagy