weby pro nejsevernější čechy

Skautská studánka u chaty Seleška

Článek je součástí seriálu Studánky a prameny

Na trase modré turistické značky před skautskou chatou Seleška vyvěrá Skautská studánka.

Na okraji plochy před chatou vedle schodiště, překonávajícího terénní stupeň, je kamenný blok s reliéfem skautské lilie, pod nímž je trubka s přepadem do malého koryta. Celek je zastřešen stanovou dřevěnou stříškou.

Web o vodních zdrojích uvádí:

Duben 2014 – údajně se jedná jen o přepad z vodního rezervoáru někde pod chatou, který je napájen z prameniště výše nad chatou. Často prý vysychá a nádrž doplňují ručně (jak nevím, oficiálně nemám potvrzeno). Nicméně aspoň jednou ročně se ze studánky osvěžím a vždy to dobře dopadlo. Jen vydatnost je tak 5 minut na 1,5 l petku, ale nevzpomínám si, že by někdy byla bez vody.

Září 2016 – bohužel momentálně je studánka bez vody, protože řešíme problémy s vodou (a na zimu vodu vypínáme, tak asi znovu poteče až na jaře). Voda doopravdy pochází ze studánky, která se nachází asi o 500m vlevo nahoře od chaty (na mapě tam je vidět potok, tak v prameništi se nachází studánka) a do studánky odpouštíme z tohoto přívodu, podle rozborů by se mělo jednat o pitnou vodu. A v zimě vodu vypínáme, jinak kromě sucha teče voda pořád. Milan „Sova“ Lochovský.

Červenec 2022 – voda dostupná, cca 0,5l za minutu.

Series Navigation<< Pramen u silnice naproti domu čp. 106 v BeneckuStudánka u silnice mezi obcemi Třtěno a Chožov >>
Tagy