weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Weifberg

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Spousta rozhleden se nachází nejen na naší straně hranice, ale také na té německé. Patří k nim i Weifberg, na který jsme zvali už před časem.

Několikrát jsem se tu snažil naznačit, že v končinách, kde se nemluví česky, se zrovna dvakrát rád samostatně neprocházím. Někdy ovšem není zbytí a tak když jsem se ocitl v obci Hinterhermsdorf (sakra, jak to vůbec mohou vyslovovat?), zdála se mi procházka na volně přístupnou rozhlednu jako ideální (když už jsme ji doporučovali).

Překvapivě se o ní toho nedá zrovna moc zjistit, veškeré prameny se omezují na fakt, že dřevěná stavba vznikla roku 2000, financovala ji zemská vláda spolu s městem Sebnitz, má 173 schodů a vyhlídka je ve výši 32,4 metrů. Na tabuli přímo pod rozhlednou se lze dočíst, že její dřevo-kovová konstrukce není právě obvyklá a na osmibokém půdorysu o průměru 6,4 metru se tyčí do celkové výšky 36,9 metrů. O architektovi a stavební firmě ale ani slovo.

Z obce vede příjemná procházka (cca 35 minut) přes pole a louky pěšinkou do lesa. Zabloudit nelze – pokud na naší straně člověk leckdy pochybuje, zda jde dobře, protože skrz vzrostlé stromy nevidí a netuší, tahle kráska je viditelná zdaleka. Myslím, že alespoň polovina její výšky ční nad vrcholky stromů. I díky tomu je z ní výhled parádní, a hlavně je kam koukat. Cituji: „výhled je na téměř celou scenérii Saského a Českého Švýcarska s vrcholy Velkého Winterbergu, Königsteinu, Liliensteinu, Tanečnice, Růžovského vrchu, atd. Z Lužických hor je možné vidět Jedlovou a Studenec.“ A potvrzuji. Navíc, kdo by měl pochyby a nevyzná se, na každém zábradlí najde kovovou desku s popsaným panoramatem, takže si lze ihned potvrdit, co to vlastně obdivujete.

Jedině snad lze doporučit vydat se k ní pro jistotu z naší strany – aktuálně jsou cesty po silnici jak v Sebnitz, tak ze Saupsdorfu do Hinterhermsdorfu víc než komplikované (rozkopáno, objížďky, zákazy a pod.) a v obci samotné nezaparkujete nikde jinde, než na obřím a placeném parkovišti v blízkosti Infocentra. Co ovšem na německé straně potěší, jsou vlastně veškeré turistické informace ve dvojjazyčném provedení.

Aktualizace:

Se dřevem je fakt problémRoku 2015 bylo zjištěno, že množství dřevěných částí věže je značně poškozeno. Rekonstrukce rozhledny probíhala od května do září roku 2018. Rozpočet akce byl 357 000 €, přičemž 85 % nákladů hradilo saské ministerstvo hospodářství. Vedle vyrostlo nové odpočívadlo pro turisty a hrací sestava pro mládež.

Series Navigation<< Rozhledna TanečniceRozhledna Krásno (Schönfeld) >>
Tagy