weby pro nejsevernější čechy

Socha sv. Jana Nepomuckého pod Bouřným

U silnice z Nové Hutě do Horní Světlé, na křížení žluté a zelené turistické značky, nedaleko Sirného pramene stojí socha sv. Jana Nepomuckého.

Socha stojí na rozcestí pod Bouřným poblíž mostku přes Hamerský potok. Má sice dlouhou historii, ale současný artefakt je „jen“ připomínkou, „náhražkou“.

O historii sochy na webu spolku Drobné památky severních Čech a na infotabuli na místě:

Sochu sv. Jana Nepomuckého na pískovcovém podstavci zde nechal zřídit v roce 1846 Josef Walter, nadlesní z Nové Hutě. Původně snad stála na nedalekém pískovcovém mostku přes Hamerský potok, odkud zřejmě byla přemístěna k rozcestí lesních cest v souvislosti s přestavbou staré cesty na silnici kolem roku 1842. Ještě po 2. světové válce zde stála malá soška sv. Jana Nepomuckého.

Po roce 1950 (podle některých pramenů v 60. letech 20. století ) byla původní socha zničena či odcizena a kamenný podstavec rozvalen a zasypán hlínou. Teprve v roce 1995 jej našli a znovu postavili varnsdorfští turisté a 19. listopadu 1996 na něm byla z iniciativy Nataši a Karla Steinových umístěna nová socha sv. Jana Nepomuckého, zhotovená z umělého pískovce akademickými sochaři Ladislavem Šobrem a Václavem Snížkem z Říčan u Prahy.

Bohužel zde ale nevydržela dlouho, protože v květnu 2001 byla ukradena neznámými vandaly. Od té doby zde stál jen prázdný Pískovcový podstavec s na přední straně rytým nápisem „ERRICHTET IM JAHRE 1846 VON JOSEPH WALTER OBERFÖSTER“ (říká, že jej dal v roce 1846 postavit nadlesní Josef Walter.

Teprve v červnu 2015 byla na prázdném podstavci osazena nová socha sv. Jana Nepomuckého, kterou nechaly zhotovit Lesy ČR, s.p. Novou sochu sv. Jana Nepomuckého vyrobil z umělého pískovce restaurátor Jan Fedorčák z České Lípy, který také opravil podstavec a obnovil na něm zašlý nápis. Poblíž sochy byla instalována malá informační tabulka s její historií.

Socha byla slavnostně požehnána 19. června 2015 cvikovským farářem p. Repkou za přítomnosti několika desítek příchozích, starostky Mařenic, představitelů Lesů ČR i ministerstva zemědělství. Jak je zdůrazněno na infoceduli u sochy, nemá kopie žádnou historickou cenu a „doufáme, že na svém místě zůstane dlouho a pro radost všem slušným návštěvníkům Lužických hor„.

Series Navigation<< Sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Františka de Paule na Příhrádku v PardubicíchSocha Panny Marie Karlovské u kostela sv. Jana Křtitele v Pardubicích >>
Tagy