weby pro nejsevernější čechy

Zvonice Polesí

V obci Polesí na trase modré turistické značky z Petrovic do Horního sedla, souběžně s jednou větví mezinárodní naučné stezky Lužické a Žitavské hory, stojí v uličce blízko domů čp. 27, 28 a 29 betonová zvonice.

Jediné, co se mi podařilo objevit, je konstatování její existence na webu o Lužických horách: V boční ulici asi 150 m západně od rybníka stojí štíhlá betonová věž se zvonem, postavená ve 30. letech 20. století místo starší dřevěné zvonice.K dispozici je i historické foto ->. Zvon je dle tvaru zcela jiný, a po kříži se siluetou Krista na boku dnes už není ani stopy.

Čtyři vysoké „sloupy“ na rozšířených nízkých patkách, spojené ve spodní části „patrem“ se zábradlím, pod nímž je mezi sloupy obloukové zaklenutí. Vnitřní prostor nepřístupný, chráněn dřevěným plůtkem. Pod jehlancovitou stříškou dřevěná zvonová stolice, v níž je mírně asymetricky umístěn zvon, připomínající tvarem hlásnou troubu. Střecha přesahuje samotnou stavbičku do všech stran, zřejmě je pokryta taškami (pod sněhem nelze spolehlivě určit) a je zakončena špičkou s malou makovicí.

Series Navigation<< Hejtmanská kaple u silnice mezi Lemberkem a Janovicemi v PodještědíKaple ve Starých Splavech pod hrází Máchova jezera >>
Tagy