weby pro nejsevernější čechy

Zvonice u kostela svatých Petra a Pavla v Horním Prysku

Součástí areálu obnoveného kostela svatých Petra a Pavla v Horním Prysku je samostatně stojící zvonice.
Kdysi ruina na odpis, dnes je celý areál chlouba obce. Historické foto na webu farnosti:

Wiki a další zdroje:

Kostel, který stojí v Horním Prysku dodnes, je již třetím kostelem v obci. Původní kostel, staršího založení, byl vypálen a zničen ve švédských válkách roku 1640. Na jeho místě byl roku 1644 postaven prozatímní kostelík, ke kterému byla později v roce 1680 přistavěna zvonice.

Do památkově chráněného areálu náleží i starší stavba hřbitova se zvonicí z roku 1680 stojící mimo kostel a také márnice z roku 1722. Na vstupu do areálu je brána s křížovou klenbou. Zvon je ještě starší, z roku 1651.

Před zvonicí je památník se jmény padlých v I. světové válce.

Web Lužických hor:

Kostel je obklopen hřbitovem, v jehož kamenné obvodové zdi stojí 23 metrů vysoká barokní zvonice s klenutým průchodem z roku 1680, k níž byla v roce 1722 přistavěna márnice, zdobená na jižní straně reliéfem madony. Na věži jsou hodiny, zhotovené roku 1791 šluknovským hodinářem Christophem Frödem, a bývala zde i trojice zvonů, z nichž jeden byl ukraden, a zbylé dva byly v srpnu 1966 převezeny do Kamenického Šenova. V roce 2006 se sem jeden ze zvonů vrátil a v letech 2009 – 2011 byla celá zvonice rekonstruována.

Památkový katalog velestručně:

Starší stavba kostela byla v letech 1718–1721 nahrazena barokní novostavbou dle plánů roudnického stavitele italského původu Petra Pavla Columbaniho. Starší zvonice byla přestavěna již v roce 1680 a upravena roku 1789. V roce 1722 byla vystavěna márnice.

Původní evidenční list památky:

Zvonice z r. 1680, márnice z r. 1722.

Jižně od kostela, zděná, omítaná, hranolová věž s jehlanc. vížkou s lucernou. K východní stěně přiléhá přízemní márnice. Průjezd sklenut valeně křížově, portál půlkruh. uzavřený s klenákem, márnice plochostropá. V jižní stěně márnice usazena ve štukovém rámu Madona s Ježíškem po levé ruce, tesaná z pískovce, zřejmě přenesená.

Genus TV (poněkud nepřesně, zvony nejsou v kostele, ale ve zvonici, jak je vidět z fotek):

24. 06. 2023 – V kostele sv. Petra a Pavla v Prysku se dnes po osmdesáti letech znovu rozezněly zvony. O jejich návrat, stejně tak jako o opravu samotného kostela, se v uplynulých letech zasloužila celá řada tamních obyvatel včetně dlouholetého starosty a současného krajského náměstka pro dopravu Jana Svitáka nebo Marcela Hrubého, správce farnosti Horní Prysk.

Šest zvonů, které doputovaly do Prysku až z Bavorska, dnes vysvětlil Jan Baxant – litoměřický biskup. Čtyři zvony darovali farníci ze Schwabachu z tamního zrušeného kostela a dva byly nově odlity v Pasově. Nahradily ty původní, které byly odvezeny během druhé světové války.

„Všem novým zvonům přeji, aby z Prysku už nikdy nikam nezmizely,“ popřál na svém FB profilu hejtman Libereckého kraje Martin Půta (SLK).

Series Navigation<< Skalní kaple nad Hamerským potokem v Antonínově údolí u MařenicKostel svatých Petra a Pavla v Horním Prysku >>
Tagy