weby pro nejsevernější čechy

Husova zvonice na Tyršově náměstí v Lenešicích

Na Tyršově náměstí v Lenešicích u ulice Dlouhá stojí Husova zvonice.

Tabulka přímo na stavbě informuje:

Husova zvonice byla zbudována v roce 1938 svépomocí Církve československé. Je dílem stavitele Františka Kučery z Dobroměřic a celkové náklady činily 21 000 Kč a to včetně zvonu a pozemku. Uvnitř zvonice bylo plánováno kolumbárium pro 6 popelnicových uren. Zvonice byla opravena v roce 2009.
Lenešický okrašlovací spolek

Dle mapy.cz „Zvonici vlastní Náboženská obec CČSH Louny. Ve zvonici můžete navštívit výstavku věnovanou historii zvonice a Církve československé (husitské) v Lenešicích.“ Ovšem druhou část informace nikdo jiný nepotvrzuje a na samotné stavbě o žádné expozici či snad otevírací době není ani vidu, ani slechu.

O rekonstrukci v tisku (Litoměřický Deník) ->

17. 7. 2009 – Lenešický spolek získal prostředky na opravu Husovy zvonice. Stavba se dočká rozšíření střechy, celkové opravy a zvelebení okolí.

Lenešický okrašlovací spolek se letos pustí do rekonstrukce Husovy zvonice v Lenešicích. Na její opravu se spolku podařilo získat finanční grant Nadace Via a to z Fondu kulturního dědictví – Záchrana drobných památek místního významu 2009. Na opravu přispěl také fond společnosti T–Mobile částkou 93 tisíc korun.

„Oprava Husovy zvonice byla plánována do dvou etap. Díky finanční podpoře můžeme ale práce udělat najednou. Rekonstrukce zahrnuje opravu horní části včetně rozšíření střechy, opravu dolní části a zvelebení okolí,“ uvedl předseda sdružení Zdeněk Plaček.

Series Navigation<< Kostel svatých Šimona a Judy v LenešicíchKaple v Pivovarské ulici u Hrádeckého potoka v Lenešicích >>
Tagy