weby pro nejsevernější čechy

Nový židovský hřbitov Roudnice nad Labem

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

V blízkosti městského (křesťanského) hřbitova v Roudnici nad Labem jsou k vidění pozůstatky nového židovského hřbitova.

Tento hřbitov je v Roudnici třetím v pořadí, založený byl v roce 1890 po vyčerpání kapacity starého židovského hřbitova. Zbylo z něho ale pramálo.

O hřbitově z různých zdrojů:

Zcela zdevastovaný nový židovský hřbitov v Roudnici nad Labem se nachází na západním okraji města Roudnice nad Labem v ulici U Hřbitova, jižně naproti městského hřbitova z téže doby. Celková rozloha hřbitova čítá 4473 m2. Velká plocha odpovídala požadavku na zachování všech hrobů. Vinou historického vývoje ve 20. století nebyla nikdy zcela využita, byť zde pohřby probíhaly i po druhé světové válce, kdy místní židovská komunita zanikla. Ani to však nebránilo devastaci hřbitova obyvateli města, kteří v období socialismu pohřebiště používali jako zdroj levného stavebního materiálu a náhrobních kamenů pro hroby svých rodin.  Takřka zcela zanikla i zeď kolem hřbitova. V roce 1985 pustošení hřbitova vyvrcholilo  požárem místní obřadní síně v maurském slohu (stavba s kopulí a českými a hebrejskými nápisy na stěnách interiéru), z níž zbylo pouze obvodové zdivo. Po roce 1990 došlo k obnovení obvodové zdi a zabezpečení hřbitova před vandaly. Vzhledem ke zmíněným krádežím se však dochovalo pouze deset náhrobních kamenů z let 1899 až 1943. Od roku 2002 probíhá rekonstrukce hřbitova, který je majetkem Federace židovských obcí. Hřbitov je uzamčen.

Na nějakou velkou rekonstrukci to nevypadá. Zeď je sice kompletní, vysoká a neprostupná, kovová brána uzamčená, ale jinak to vypadá, že tu už dlouho nikdo nebyl a nic se tu neděje. Podél zdi se moc chodit nedá, krom té čelní všude pole, louky, porosty. K vidění tu vlastně nic není – jen zbytek vyhořelé obřadní síně, jestli někde jsou ještě pořád dochované náhrobky, pak mimo dohled.

 

Series Navigation<< Židovský hřbitov Terezín I.Starý židovský hřbitov Roudnice nad Labem >>
Tagy