weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Město Touškov (Stadt Tuschkau)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Židovský hřbitov v Městě Touškově, založený v 16. století, leží asi 1 km směrem na severozápad od města, naproti fotbalovému hřišti při silnici na Újezd nade Mží pokračující z Partyzánské ulice, ukrytý v mírném svahu za zahrádkářskou kolonií.

Pokud jste dopředu vybaveni alespoň orientační mapkou, dá se místo pohodlně nalézt, byť k němu nesměřuje žádná značená cesta. Ale ač jde o opravdu obří prostor, k vidění tu již moc není. Představu o dávné minulosti příchozímu poskytne jen dlouhá zeď nad bývalým hřbitovem, zmiňovaná v dalším textu.

Židovské památky ve Městě Touškově souvisejí s osídlením, způsobeným pravděpodobně vypovězením Židů z Plzně v první polovině 16. století. Některé náhrobní kameny na zdejším židovském hřbitově měly pocházet z této doby. V první polovině 17. století údajně třetina všech domů ve městě patřila Židům.

Dnes volně přístupný hřbitov byl založen nejpozději v první polovině 16. století a na podzim roku 1939 byl (stejně jako zdejší synagoga) zdevastován nacistickou mládeží. Většina náhrobků byla odvezena a ztratil se i nejstarší náhrobek z roku 1543. Rozloha hřbitova je více než 5.200 metrů čtverečních, ale nachází se zde jen asi dvacet poškozených náhrobků, nejmladší z nich pochází z roku 1891. Z ohradní zdi z lomového kamene se dochovalo jen torzo na severní straně hřbitova.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Karlovy Vary (Karlsbad)Židovský hřbitov Hluboká nad Vltavou (Frauenberg) >>
Tagy