weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Litoměřice

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Součástí Městského hřbitova v Litoměřicích je v jeho severní části prostor, vyhrazený pro místní židovský hřbitov.

Nebýt jeho vyznačení na mapy.cz, vlastně bych si ho ani nevšiml. Oficiální prameny uvádí, že „Samostatné židovské oddělení bylo založeno v roce 1876 a v dnešní době čítá zhruba 50 moderních náhrobních kamenů či jejich pozůstatků. Další židovské hroby jsou rozesety volně po areálu hřbitova. Poslední pohřeb zde proběhl v roce 1987.“ V dnešní době ale prostě není poznat, že jde o nějaké samostatné oddělení – žádné ohraničení, žádný plot, žádné klasické náhrobky. Po pravdě jsem ani nebyl schopen dosledovat, které by měly patřit mezi oněch zmiňovaných padesát…

Z netu a dalších zdrojů:

Nejstarší židovské osídlení Litoměřic se datuje až do 13. století. V této době židé žili v dnešní ulici Velká Dominikánská, kde se na místě špitálu sv. Kříže dříve nacházela středověká synagoga. Středověký židovský hřbitov existoval východně od města na břehu Labe a zanikl v roce 1541. V roce 1546 byli židé z města vypovězeni a mezi 17. a 19. stoletím byla stanovena kvóta, podle které mohly žít v Litoměřicích maximálně dvě židovské rodiny. Židovské osídlení bylo obnoveno až roku 1768,komunita doznala růstu až od poloviny 19. století a maxima dosáhla v roce 1900, kdy ve městě žilo 478 židů.

Během novodobého židovského osídlení stávaly v Litoměřicích postupně dvě synagogy. První vznikla v roce 1872 úpravou obytného domu čp. 258 v Lidické ulici. Druhá pak v roce 1893 úpravou židovského spolkového domu ve Vavřinecké ulici. Byla zničena v květnu 1945 spojeneckým bombardováním.

Židovská obec zanikla roku 1940.

Při zadním vstupu na hřbitov z Michalovické ulice se nachází památník obětem holocaustu z někdejších okresů Litoměřice, Lovosice a Úštěk.

Jedinou viditelnou připomínkou je tak zmíněný památník…

Jan Heřman: Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě; Rada židovských náboženských obcí v ČR 1981

Series Navigation<< Nový židovský hřbitov LovosiceŽidovský hřbitov Bílina >>
Tagy