weby pro nejsevernější čechy

Starý a Nový židovský hřbitov v Tachově (Tachau)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Jak jsem nedávno zmínil, byl jsem dlouho západočechem. A aktuálně pozoruji, jak se s věkem člověku mění priority – nějaké desetiletí jsem žil na Tachovsku, ale až při nedávné opožděné návštěvě Muzea Českého lesa v Tachově, kde jsou umístěny i exponáty, týkající se místní židovské obce, jsem si uvědomil, že tím pádem by tu měl být i židovský hřbitov.

A ono ejhle – kdyby jeden. Hned dva… A okolo obou jsem procházel / projížděl mnohokrát, aniž bych měl o jejich existenci tušení.

Starý židovský hřbitov, pocházející z počátku 17. století, se nachází poblíž výjezdu z města směrem na Plzeň. Z kruhového objezdu pod Panenskou kolem muzea, marketu Coop, na levé straně viadukt s Knížecí alejí k minerálce a pak ostře doprava do Chodské ulice. Oficiální přístup je odtud, ale není tu kde zaparkovat, zajíždíme tedy autem do Rapotínské – vlevo nepřehlédnutelná ruina ubytovny a u ní parkovací plocha.

Kolem devastované stavby kmitá pár maníků, kteří dokonávají její zkázu, takže než se sem třeba dostanete, už tu nebude. Doporučují mi, abych areál obešel zadem, protože podél silnice bych prý mohl do lecčeho šlápnout… První dojem na to, že jde od roku 2007 o kulturní památku, není nic moc. Brodím se chvíli mezi odpadky, poté přerostlou trávou a nakonec za zdí objevuji hledaný hřbitov. Podle evidence nemovitých památek je na něm 198 náhrobků, ty nejstarší z 18. století. Jeho historie mě nutí přemýšlet. „Za války byl hřbitov zdevastován nacisty a ani po válce to s ním nebylo lepší. Po roce 1977 (podle jiných pramenů v roce 1968) byla část náhrobků (rabínské hroby v západní části areálu) zlikvidována a mezi nimi také náhrobek Nachuma Sofera, jehož hrob byl poutním místem. Na zlikvidované části hřbitova vyrostl objekt Pozemních staveb. V roce 1988 byly nejcennější náhrobní kameny přeusuty na hřbitov v Mariánských Lázních, ale naplánovaná likvidace hřbitova byla v roce 1990 naštěstí zrušena. V letech 1991-1992 byla zbylá část hřbitova poměrně necitlivě rekonstruována (náhrobní kameny byly například umisťovány do pravidelných řad). Z původní velikosti 2.536 m2 se jeho rozloha zmenšila na dnešních 1.343 m2„. Který režim byl tedy největší devastátor?

Starý hřbitov fungoval do roku 1933, kdy byl o necelý kilometr dál založen hřbitov nový. Z toho se zachovalo ještě méně. Dostat se k němu dá z Plzeňské ulice, kde před novou stanicí HZS je doprava do kopečka v aleji odbočka ke hřbitovu. Po pár metrech ze silničky na křižovatce vlevo vede další cesta k urnovému háji, v jehož zadním rohu se krčí pár posledních náhrobků v blízkosti památníku obětem druhé světové války (hromadný hrob obětí z transportu smrti z vlaku z Buchenwaldu).

Series Navigation<< Židovský hřbitov Stříbro (Mies)Nový židovský hřbitov Náchod (Nachod) >>
Tagy