weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Hluboká nad Vltavou (Frauenberg)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Hluboká nad Vltavou je významným turistickým cílem, ale málokdo z výletníků asi ví, že se tu nachází také poměrně velký, cenný a zachovalý židovský hřbitov. Proto mi tu nejspíš společníka dělalo jen zapadající slunce nad hladinou rybníka. Přitom je jen kousek od centra města, na břehu Munického rybníka u silnice České Budějovice – Týn nad Vltavou, přímo naproti benzínce. A je volně přístupný.

Židovské osídlení je doloženo kolem roku 1645, náboženská obec se ustavila do konce 17. století. V roce 1724 je evidováno 8 rodin. V prostoru dnešní Tyršovy ulice stálo 5 domů, vystavěných pro židovské nájemce vrchností – v jejich blízkosti vznikla místo modlitebny, umístěné v jednom z domů, roku 1907 klasicistní synagoga. Za druhé světové války byl interiér zcela zničen a německá armáda v ní měla dílny. Od roku 1945 patří objekt Církvi československé husitské.

Hřbitov, jenž má dnes rozlohu 1275 m2, byl založen někdy v polovině 17. století. V 19. století byl rozšířen, došlo k úpravě břehu rybníka a rozšíření plochy hřbitova téměř na dvojnásobek. Dochovalo se necelých 190 náhrobních kamenů, z nichž řada je pozoruhodným příkladem barokních i klasicistních náhrobků. Nejstarší dochovaný je datován rokem 1750. Pohřby se zde konaly do roku 1942

V průběhu 90. let 20. století byla plocha hřbitova vyčištěna od náletové vegetace, byly postaveny všechny povalené náhrobky a byla opravena ohradní zeď kolem hřbitova. Význam hřbitova tkví mimo jiné v tom, že zde byli pochováni Židé z širokého okolí – z Českých Budějovic, Rudolfova a Borovan, tedy z míst, která vlastní izraelitský hřbitov neměla.

Po otevření kovové branky je vlevo starší část, na níž jsou náhrobky otočeny „zády“ k příchozím, čelní nápisy směřují k zadní zdi. Pravá část je mladší, mění se vzhled náhrobků, jazyk (od hebrejštiny k němčině a dokonce k češtině), ale hlavně orientace – náhrobky vpravo jsou obráceně, než ty vlevo.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Město Touškov (Stadt Tuschkau)Židovský hřbitov a synagoga Úštěk (Auscha) >>
Tagy