weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Terezín II.

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Největší plochu v areálu terezínských hřbitovů kolem krematoria zabírá plocha pohřebiště obětí zdejšího ghetta.

Židovský hřbitov v Terezíně je pohřebiště nacházející se asi jeden kilometr jižně od města Terezína směrem na Bohušovice nad Ohří v Bohušovické kotlině (fakticky jen nedaleko od stálého terezínského hřbitova). Byl založen v prosinci roku 1941.

Nacisté sem v době druhé světové války zpočátku pochovávali zemřelé vězně z Terezínského ghetta. Činili tak až do 7. září 1942 kdy zde bylo uvedeno do provozu terezínské krematorium a zemřelí zde začali být zpopelňováni. V hromadných i v jednotlivých hrobech tak zde bylo pohřbeno zhruba 9000 osob (podle jiného pramene až 13 000) zemřelých v 1250 jednotlivých a 217 hromadných hrobech.

Pohřbívání zde bylo na krátkou dobu znovuobnoveno ještě v polovině března roku 1945, kdy byl provoz krematoria přerušen.

Roku 1975 byl hřbitov jednotně upraven (symbolické náhrobní kameny) a postaven ústřední žulový pomník v podobě sedmiramenného svícnu. Náhrobky jednotlivců se jmény byly tehdy přemístěny k západnímu okraji hřbitova.

Ostatky dalších v Terezíně zemřelých osob z doby druhé světové války se nacházejí na Národním hřbitově před Malou pevnosti v Terezíně. Desítky tisíc lidí bylo zpopelněno v místním krematoriu, popel pocházející zhruba z 22 000 osob nacisté v listopadu roku 1944 nasypali přímo do řeky Ohře na severní straně města Terezína.

Series Navigation<< Židovský hřbitov ČížkoviceŽidovský hřbitov Terezín I. >>
Tagy