weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Lysá nad Labem

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Na dnešním území Lysé nad Labem bývaly dokonce dva židovské hřbitovy, ale ani z jednoho nezůstal kámen na kameni.Jeden hřbitov byl situován nedaleko vsi Litol, která je v současnosti částí Lysé nad Labem. Byl založen v roce 1642 a k jeho zániku došlo přibližně na přelomu 18. a 19. století – bez jakýchkoli dochovaných památek.

Městský židovský hřbitov se nachází na severním kraji města Lysá nad Labem v sousedství komunálního hřbitova a je volně přístupný. Tedy, hřbitov… Spíš jen jeho připomínka.

Když jsem se v městském informačním středisku pídil po informacích, všímám si, že je tu také židovský hřbitov. Knihovnice (Íčko je v městské knihovně) mi podrobně s pomocí mapy popíší cestu a připraví mě na nejhorší. A mají pravdu. Jednak cesta je trnitá, doprovázená poněkud nepřesnou směrovkou, zato mě vede opravdu pozoruhodným zázemím přiléhajícího sídliště. Z jedné strany za „normálním“ hřbitovem zahrádkářské kolonie, z druhé něco, co by snad mělo být garážemi.

Garážová velkokolonie nad Průběžnou ulicí

A jsem na místě – zalesněný palouček, kde by člověk určitě nic nehledal a ani nenašel, nebýt uprostřed jednoduchý pomníček. Zbývají jen dostupné prameny:

Hřbitov byl založen v roce 1898, v současnosti se na místě nachází pouze jeho zbytek, jež je již zcela bez náhrobků. Místo bylo zdevastováno především během 60. let 20. století, kdy došlo k odvozu zbývajících náhrobků a zboření torza márnice i obvodových zdí. Nic víc se o něm neví, dokonce o něm není ani zmínka v knize Jana Hermana Židovské hřbitovy v Čechách a na Moravě,

V bývalém areálu přeměněném na park je umístěna deska připomínající existenci hřbitova, nadále tu rostou i původní stromy. Od roku 2001 má areál v péči Židovská obec v Praze a postupně v něm probíhají rekonstrukční a údržbové práce.

Vše, co zbylo ze židovského hřbitova

Series Navigation<< Židovský hřbitov KovaniceŽidovský hřbitov Hroznětín (Lichtenstadt) >>
Tagy