weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Úbočí (Amonsgrün) pod hradem Boršengrýn

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Když už jsem se na tom Chebsku potuloval sem a tam, nedalo se nevyužít příležitosti, protože od předchozí zastávky to podle map bylo jen kousek, tak proč za jeden den nezavršit hnedle celou trojici. Vydal jsem se tedy na další židovský hřbitov, ležící v blízkosti obce Úbočí.

Opravdu je to od Šitboře jen co by kamenem dohodil, jenže když máte tak pitomou navigaci, že vám existenci obce zapře, zajezdíte si trochu víc, než je vám milo. Přitom stačilo sjet na státovku číslo 21 Cheb-Planá, vydat se směrem od Chebu na Mariánky a před Dolním Žandovem zahnout vlevo. Já ale dorazil z druhé strany, přes Milíkov a Podlesí. Na hřbitov jsem se bez potíží doptal v obci – až na konec (jedete-li prvně zmíněnou cestou, pak na začátku), kde u rybníka stojí garáž – tam se dá zastavit a po břehu je to ke hřbitovu pár metrů.

Zmíněnou garáž jsem našel, je u ní podrobná informační cedule (viz foto), nicméně cesta na sám hřbitov není popsána zcela jasně – po břehu se jít nedá. Buď se člověk vydá přes hejna chatiček, pokrývajících sráz nad vodní hladinou, nebo vystoupá pěšinkou na návrší, kde kdysi stával hrad Boršengrýn (někde uváděný jako Boršegrýn). V obou případech se dostanete skutečně jen po pár metrech do údolíčka, vyplněného kamennou zdí ohraničeným hřbitovem, střeženým z jedné strany nakloněným skaliskem.

Na hřbitově je vidět, že byl opravován (mělo tomu být v roce 2005), náhrobky jsou v tak dobrém stavu, že mě i přes již dvě navštívená místa ihned upoutaly výrazné zdobné detaily. Jen ta zeď kolem, v níž místo dřívější branky je jen volný průchod, má místy své nejlepší za sebou… A co je také na první pohled zvláštní, je skutečnost, že náhrobky jsou soustředěny v jednom koutě hřbitova – lze předpokládat, že dnešní prázdná místa dříve tak prázdná nebyla a zapracoval tu zub času a něčí ruce. Cca sedmdesátka náhrobků pochází z 19. století (nejspíš i proto ta jejich zachovalost). Další podrobnosti o hřbitově i židovské komunitě v obci ke čtení tady ->.

Dokument nejen o tomto hřbitově na webu ČT k vidění zde ->. Je v něm kromě jiného zajímavá informace, že zesnulí byli na hřbitov dopravováni pramicí přes rybník, který kdysi sloužil jako součást fortifikace hradu…

Series Navigation<< Židovský hřbitov Český Krumlov (Krummau)Židovský hřbitov Malá Šitboř (Klein-Schüttüber) >>
Tagy