weby pro nejsevernější čechy

Hrob Emila Maye na hřbitově ve Šluknově

Na hřbitově ve Šluknově je u vstupní brány tabule s orientačním plánem a soupisem hrobů válečných a také významných místních osobností. K nim patří i řezbář Emil May.

Což je vlastně paradox. Jednak je na tabuli uveden Emil Mai (13. 2. 1875- 19. 10. 1918), ale hlavně se lze dočíst „hrob nezachován“. Přitom na tabulce na hřbitově je uvedeno „Zde leží“. Navíc je tu jmenován i jeho otec Ignaz May (18. 8. 1937 – 1. 5. 1905), u něhož není jasné, zda tu leží také, nebo je jen zmíněn s ohledem na rodinné řemeslo.

O otci se píše v brožuře manželů Podzimkových Po stopách jiříkovských betlémářů a řezbářů, že patřil do okruhu nazarénských betlémářů a původním povoláním byl zedník a tkadlec.

V knížce Betlémy a betlémáři Šluknovského výběžku Hanse Bergmanna (překlad vydal roku 2000 Kruh přátel muzea Varnsdorf) jsou jména uváděna ve tvaru Ignaz Mai a Emil Mai (strany 26 a 27). Emilův hrob patří i k hrobům válečným, protože padl na frontě Velké války (kniha uvádí 20. října 1918). Otec Ignaz zanechal původních povolání a od roku 1880 provozoval řezbářství jako živnost.

Co je tedy vlastně správně těžko dokážu posoudit.

Series Navigation<< Hrob Josefa Pirchera na hřbitově ve ŠluknověHrob Al. Wilhelma Stellziga na hřbitově v Horní Chřibské >>
Tagy