weby pro nejsevernější čechy

Hrob Josepha Maye na hřbitově ve Šluknově

Na hřbitově ve Šluknově je u vstupní brány tabule s orientačním plánem a soupisem hrobů válečných a také významných místních osobností. K nim patří i řezbář Joseph May (hrob 20, I/AL).

Na malém náhrobku v travnaté spodní části hřbitova jsou uvedena dvě jména:

Franz May (11. 11. 1865 – 16. 10. 1942)
Joseph May (12. 10. 1828 – 29. 8. 1897)

Označení řezbář však zřejmě patří Josephovi, o Franzi není na výše zmíněné tabuli ani slovo.

V brožuře manželů Podzimkových Po stopách jiříkovských betlémářů a řezbářů je zmínka, že Josef May patřil do okruhu nazarénských betlémářů a původním povoláním byl bednář. Kopíroval postavy z Führichových biblických cyklů. Pro své umění a bohatství nápadů se stal vzorem mnohým pozdějším řezbářům. Jeho „kozička“ a „žena s nůší na zádech“ byly vyhledávanými figurkami.

V knížce Betlémy a betlémáři Šluknovského výběžku Hanse Bergmanna (překlad vydal roku 2000 Kruh přátel muzea Varnsdorf) je Josef May „Bittnerseffl“ na stranách 27 a 28 označen za nejúspěšnějšího a nejvýznamnějšího řezbáře 19. století ve výběžku. Tovaryšská léta bednářského řemesla prožil v cizině, kde se seznámil s řadou betlémů. Byl okouzlen vlašskou figurkou a jeho prvé figury jsou odívány do německých romantických krojů. Postavy svatých a mudrců z východu jsou obdařeny fantaskním tureckým oblečením, plným zlata a barev. Pravděpodobně pracoval i v Mnichově, kde se seznámil se Schmederovou sbírkou betlémů – po návratu domů pak již vyřezával figury pouze v orientálním stylu. Vytvořil tisíce figur lidských i zvířecích, tvořil i ze sádry, odlévané do hliněných forem dle jeho vlastních dřevořezeb.

Údajně zůstal bez potomků, kdo je tedy Franz nemám tušení.

Series Navigation<< Pamětní deska na domě čp. 371 v Pivovarské ulici ve ŠluknověHrob Josefa Pirchera na hřbitově ve Šluknově >>
Tagy