weby pro nejsevernější čechy

Hrob Jaroslava Seiferta na hřbitově v Kralupech nad Vltavou

Nedaleko vstupu na hřbitov v Kralupech nad Vltavou je umístěna hrobka rodiny Seifertů, v níž je pohřben i básník Jaroslav Seifert.

U vstupu je informační tabule, na níž jsou označeny hroby významných osobností, Jaroslav Seifert má sice na seznamu číslo 9, ale je od tabule pár metrů a nejvíc vidět.

Náhrobek se skládá z několika částí. Na bočních panelech jsou jména příslušníků rodiny, mezi nimi na středním dílu nápis JAROSLAV SEIFERT / ČESKÝ BÁSNÍK / * 23.9.1901 – † 10.1.1986.

Nad nápisovou deskou je kruhová plaketa s reliéfním portrétem básníka (od Dalibora Plichty, signováno 1986), na ní stojí užší vysoký blok s dalším jménem a malým obdélným reliéfem květiny.

Netové zdroje:

Jediný český nositel Nobelovy ceny za literaturu zemřel 10. 1. 1986 v Praze a podle svého přání byl pohřben na kralupském hřbitově. Jeho hrob se nachází asi 20 m od hřbitovní brány, nalevo od hlavní cesty. 

Maminka básníka Jaroslava Seiferta pocházela z Kralup nad Vltavou. Její rodiče v Kralupech často navštěvoval a jezdil k nim na prázdniny. Roku 1977 se stal signatářem Charty 77 a od té doby byl sledován státní bezpečností. StB dohlížela i na básníkův pohřeb. Poslední rozloučení se nejprve konalo v pražském Rudolfínu a církevní obřad v kostele sv. Markéty v Břevnově. Pak byla rakev s jeho ostatky převezena na hřbitov v Kralupech, kdy byla uložena do hrobu. I tady se role StB projevila velmi silně, protože tam všude stály špalíry estébáků, kteří hlídali a lustrovali každého, kdo na hřbitov šel. Seifertův pohřeb tak vyzněl také jako manifestace nesouhlasu s komunistickým režimem.

Series Navigation<< Pamětní deska čestným občanům města na hřbitově v Kralupech nad VltavouPamětní kámen rekonstrukce silnice k hraničnímu přechodu Petrovice-Lückendorf >>
Tagy