weby pro nejsevernější čechy

Hrob Josefa Kocha na hřbitově v Jablonném v Podještědí

Na hřbitově v Jablonném v Podještědí zhruba uprostřed vlevo od centrální pěšiny skoro až u ohradní zdi stojí hrob Josefa Kocha.

Při procházení hřbitova a hledání vojenských hrobů jsem míjel hrobová místa řady kdysi významných osobností města, o nichž dneska už asi nikdo neví nic. A mezi nimi mne trklo tohle místo – nikoli snad jménem, ale textem na náhrobku:

Hier ruhet in Frieden
unser lieber Gatte und Vater
Josef Koch
Webwaren-Erzeuger.
Aktionär
d. Warnsdorfer Dampfziegelwerke
in Hermsdorf. (Felden).
gest. 23. Jänner 1929.i.66.Lebensjahre.

Hermsdorf jsou zřejmě nynější Heřmanice v Podještědí (od roku 1980 část Jablonného v Podještědí). Což potvrzuje web o Lužických horách:

Hermsdorfer Felden, Hermsdorfer Feldhäuser – část Heřmanic v Podještědí, roztroušená v polích jižně od obce směrem k silnici z Jablonného v Podještědí do Kunratic u Cvikova

Nejsem němčinář, ale překladače mne směřují k tomu, že Dampfziegelwerke je „parní cihlárna“. Po troše pátrání jsem v knize Historie a současnost podnikání na Děčínsku a Šluknovsku našel, že „Roku 1906 byla některými místními výrobci zřízena velká parní cihelna Warnsdofer Dampfziegelwerke GmbH. při výjezdu z města na Studánku. Ta pod vedením Johanna Kreibicha a poté Eduarda st., Eduarda ml. a Johanna Braunseise vyráběla běžné cihly, ale i různé druhy tvárnic, obkladové desky, dlaždice a drenážní roury.“ Ale o případné pobočce v Heřmanicích ani zmínka. Nevím, zda tedy lokalizace patří k řádku nad, nebo pod (k datu úmrtí).

Series Navigation<< Pamětní deska Františka Meixnera před obecním úřadem v PryskuPamětní deska Carlu Franzi Ballemu na domě čp. 437 v ulici Slovanka ve Cvikově >>
Tagy