weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Stříbro (Mies)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Důkazem, jak může člověk být někdy slepý a nevnímavý, je pro mne židovský hřbitov ve Stříbře.

Deset let jsem bydlel na sídlišti, které je co by kamenem dohodil, a neměl jsem o něm ani tušení. Tak jsem se tam musel po 15ti letech vrátit…

Hřbitov se nachází asi 500 metrů severně od města vpravo od silnice vedoucí na Kšice. Když budete vyjíždět z města, minete po levé straně zmíněné sídliště, poté po pravé městský hřbitov, po levé trafostanici – a to už vidíte na obzoru skupinu stromů, pod nimiž se nachází oplocený domek. U něj se na brance dozvíte, že buď musíte přijet v neděli, nebo si nezapomenout mobil v autě jako já (parkoval jsem u městského hřbitova, tady není kde). Tudíž jsem se dovnitř nedostal a areál pouze obešel zvenčí – naštěstí místy se rozpadající zídka kolem není příliš vysoká a dá se přes ni fotit.

I když je židovská komunita ve městě doložena od 14. století, hřbitov je nový a souvisí se stoupajícím počtem Židů od poloviny 19. století. Založen byl v letech 1901-1902 a na dnešní ploše cca 2.167 m2 jsou především novodobé náhrobky (podle internetových zdrojů jde o 94 náhrobků a fragmentů + hromadný hrob 48 obětí pochodu smrti z dubna 1945, zastřelených přímo na tomto hřbitově). Poslední židovský pohřeb se konal v roce 1935 a náhrobky nesou i jména obcí z okolí.

Bývalý hrobnický domek byl v letech 1942-43 přestavěn na obytné účely a i když internet tvrdí, že je tak dodnes využíván, příliš obývaně nevypadá.

A ještě krátká zastávka ve městě – kousek od modernizovaného náměstí se nachází č.p. 16, na jehož místě stávala synagoga. Jednopatrová budova byla postavena roku 1879 ve dvoře rabínského domu podle projektu architekta Andrease Deimlinga, ve dvoře stála replika Zdi nářků. Sloužila svému účelu až do roku 1938. V letech 1940-42 sloužila jako budova organizace Hitlerjugend a v letech 1942-45 jako zajatecký tábor pro francouzské důstojníky. V roce 1959 byla zbořena (podle jiných zdrojů „jen“ v roce 1966 necitlivě přestavěna) a na jejím městě v polovině 60. let byla vystavěna kancelář státního statku. Já v objektu ještě pamatuji Dům dětí a mládeže, který dnes už sídlí jinde, aktuální využití neznám (část parcel patří Židoské obci Plzeň, část parcel + dům samotný městu).

Pokud máte hodně času, doporučuji ke čtení toto.

Podrobně o hřbitově zde ->

Series Navigation<< Židovský hřbitov Lomnička (Steingrub)Starý a Nový židovský hřbitov v Tachově (Tachau) >>
Tagy