weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Lomnička (Steingrub)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Už podle samotného názvu obce je jasné, že nejde o žádné velké sídlo, v dnešní době je tu evidováno něco kolem stovky stálých obyvatel. Přesto tu mají naučnou stezku po židovských památkách jejíž součástí je i nedaleko obce u lesa umístěný židovský hřbitov.

I když jde o obec prťavou, pohraniční, vystěhovanou, přesto se tu zjevně najdou lidé zapálení, neformální web obce dokáže překvapit. A to i rodákem, který je světově slavný a u nás neznámý a zapomenutý.

Pro upřesnění – nacházíme se v okrese Cheb, Lomnička je součástí cca 2,5 kilometru vzdáleného městečka Plesná. Pokud přijedete právě z této strany jako já, minete odbočku na hřbitov vpravo před mostkem. Ovšem doporučuji na ni nevjíždět autem (i když je vjezd povolen vozidlům do 6 tun), je lepší zastavit v obci poblíž autobusové zastávky a vykonat cestu od turistických ukazatelů pěšky (nebo se doptáte u ochotných místních jako já). Můžete se držet žluté značky. V mírném stoupání pod domkem s novou fasádou vpravo a za chvíli kráčíte přes pole k lesu, u něhož začnete brzy tušit po své levé ruce cíl cesty. Ze žluté značky je tu vyznačena i místní odbočka, jen chybí ukazatel pro ty, kdo by snad dopředu nevěděli, za čím jdou.

Samotný hřbitov kdysi dávno byl ohraničen kamennou zídkou, ze které toho moc nezbylo, takže původní tvar hřbitova lze spíš vytušit z podoby na něm vyrostlého remízku. Většina náhrobků je v relativně slušném stavu, i když se tu také najdou rozlomené, či rozbité na kusy. A směrem k okraji porostu přibývá povalených a zarostlých. Na některých náhrobcích nápisy z obou stran, na některých naopak zubem času není vidět nic z ani jedné strany. Podle množství kamínků na náhrobcích to ale vypadá, že rozhodně nejde o zapomenuté místo. A jak jsem zjistil dodatečně, čistě náhodou se mi podařilo vyfotit i nejmladší náhrobek pocházející z roku 1924, který nese jméno Jacoba Schneidera z Nového Kostela, jenž zemřel ve věku 79. let.

Ode mne tedy pár obrázků, pokud se chcete po místě virtuálně projít, pak můžete i s výkladem zde.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Malá Šitboř (Klein-Schüttüber)Židovský hřbitov Stříbro (Mies) >>
Tagy