weby pro nejsevernější čechy

Sklářské muzeum v Kamenickém Šenově

Článek je součástí seriálu Muzea

Kolikrát jsme vám zprostředkovali pozvání na nejrůznější akce, výstavy či přednášky do sousedního kraje už bychom asi těžko spočítali, mám ale takový pocit, že jsme zapomněli na globálno – pozvat vás do Sklářského muzea v Kamenickém Šenově prostě jen tak, na návštěvu, na běžnou prohlídku.

Ač už v Libereckém kraji, přesto blízko. Místo, kam zajíždím relativně často a rád, ať už sólově třeba při příležitosti Muzejní noci, kdy je možno navštívit také zdejší sklářskou školu, nebo organizovaně s o.p.s. České Švýcarsko. Pořád je tu co prohlížet. Sklářské muzeum je umístěno v budově z roku 1789 vedené od roku 2000 jako kulturní památka České republiky, sloužící původně firmám, obchodujícím se sklem. Najdete ji na křižovatce silnice z České Kamenice do Nového Boru s místní komunikací na zdejší náměstí (nebo taky ke zmíněné škole). Já rád parkuji na protější straně u kostela, tam je vždycky dost místa, i když se tu něco masově děje…

Historii instituce najdete na webu muzea, stejně jako otevírací dobu a výši vstupného. Běžná provozní doba začíná až v dubnu a končí v říjnu.

Když vystoupáte po schodech ke vstupu, z chodbičky vpravo vstoupíte k pokladně a prodejně suvenýrů, vlevo do prostor příležitostné výstavní síně a přímo za nosem je to do stálé expozice. Kromě nejrůznějšího skla ve vitrínách nechybí ani proslavené (ověskové) lustry, doplňkové modely či pracoviště rytce, najdete tu ale i kachlová kamna či nábytek. A samozřejmě ten nejexotičtější kousek, skleněnou židli, vyrobenou kamenickošenovskou firmou Eliase Palmeho v posledním desetiletí 19. století pro palác maharadži v Hyderabadu v Indii.

Než si návštěvu naplánujete, přijměte obrazovou nabídku sestavenou z několika let:

Series Navigation<< Muzeum hraček v Jablonci nad NisouVýstava betlémů v Mimoni 2018-2019 >>
Tagy