weby pro nejsevernější čechy

Městské muzeum v Mimoni – Expedice středověk

Článek je součástí seriálu Muzea

Za těch pár let, co jsem znovu severočechem, se našlo pár míst v blízkém i vzdálenějším okolí, kam mi nevadí se vracet. Zařadilo se mezi ně i Městské muzeum v Mimoni, kde jsem na konci prázdnin na poslední chvíli stihl interaktivní výstavu s názvem Expedice středověk.

Přiznejme si to otevřeně, ve Výběžku nemáme moc muzeí, která by dělala čest tomuto označení, byla otevřená pro normální návštěvníky a nabízela mnoho důvodů, proč znovu a znovu přijít. Takže člověk musí trochu šilhat po sousedních krajích, v tomto případě doslova, protože Mimoň je liberecká. Nicméně místní muzeum, otevřené v bývalém špitálu po rekonstrukci v roce 2010, je mi sympatické už od doby, kdy jsem tu byl účasten instalace a vernisáže výstavy krajek. Od té doby se sem občas vypravím, když si všimnu nějaké zajímavé akce (betlémy ->).

Po dvouměsíčním bezautomobilovém půstu jsem na konci prázdnin radostně uchopil volant nově pořízeného přibližovadla a projezdil skoro celý den – a jedním z cílů se stala právě končící výstava, které patřilo 1. a 2. (půdní) patro. Na koně jsem si nevlezl, protože ten byl určen pro děti do 60 kilogramů. Alespoň jsem si vyzkoušel zbroj – není to žádná sranda, mít na ruce oplechovanou rukavici a pokoušet se v ní pro dobrý záběr udržet meč. Nějak si nedovedu představit s ním účelně máchat. Dále helmy, klobouky, šaty, pláště. Spousta informačních panelů s docela nevšedními informacemi o denním životě středověku. Omalovánky, zvonky, husí brky, pranýř, kláda. Kopie husitského vozu, útrpné právo a na rozloučenou kostlivec v kleci.

Nebyl jsem tu dozajista naposledy. Kdo má zájem, nechť ví, že muzeum se připojuje ke Dnům evropského dědictví a středověk vystřídala výstava litografií Jiřího Suchého. Nebo sem také můžete občas zaskočit na nějaký koncert.

 

 

Series Navigation<< Sklářské muzeum Nový BorMuzeum Čtyřlístek, Doksy >>
Tagy