weby pro nejsevernější čechy

Muzeum vitráží v kostele sv. Jiljí v Libyni

Článek je součástí seriálu Muzea

Nedaleko Lubence (okres Louny) se nachází malá ves Libyně. V podstatě nezajímavá, malinká (20 adres, necelá padesátka obyvatel), přehlédnutelná, nebýt jedné „maličkosti“. Kostela sv. Jiljí, v němž je v současnosti umístěna expozice vitrážového muzea.

Když jsem jako každý rok v létě hledal cíle na Karlovarsku a v jeho okolí, s přihlédnutím k chybějícím turistickým známkám, zaujala mne rozhledna Vochlice nedaleko Lubence. Klíče od ní jsou k vypůjčení v Lubenci v provozovně Skloart. A už jen pověstný krůček – dají se tu vypůjčit i klíče od zmíněného kostelíku, který je cca kilometr před onou rozhlednou. Takže proč nesfouknout dvě mouchy jednou ranou, že?

Prodejnu firmy Skloart je snadné najít. Křižovatka příznačně nazvaných ulic Karlovarská, Podbořanská, Pražská a Chýšská, které vévodí kostel svatého Vavřince. Na Chýšské je vhodné parkoviště a prodejna je jen pár kroků odtud, směrem ke hřbitovu. A co ještě nebylo řečeno – patří manželům Jitce a Richardu Kantovým, kteří se věnují vitrážím. Takže skládačka kompletní.

Kostelík je „obsluhován“ o víkendech, pokud dorazíte mimo, stačí se zastavit v prodejně, půjčit si za dvacetikorunu(!) klíč a vyrazit. Po žluté značce procházka nějaké dva kilometry, autem vcukuletu.

Kostelík nelze přehlédnout, i když je vlastně nenápadný. Do doby, než otevřete dveře, uvidíte (zatím) zárodek muzea a začtete se do historie této stavby (farní kostel již z roku 1338). Donedávna havarijní stav, nápad, odkup od církve za jednu korunu, mnoho úsilí, žádostí, projektů, dlouhý seznam dotací a sponzorů. Úžas nad srovnávacími fotografiemi. Otevřená nedávno objevená hrobka (najít vypínač k jejímu osvětlení je malý rébus a test inteligence), opravený kůr a schody k věži, již zaplněná některá okna kopiemi světově významných vitráží a zárodek plánovaného stropu.

Asi nemá smysl víc se rozepisovat, detaily jsou podrobně v příslušných odkazech. Jen jsem se prostě nemohl celou dobu zbavit pocitu, že sem by se mnozí měli vydat na exkurzi za radou a poznáním místo planého mudrování a zbytečných jednání.

A abych nezapomněl, mám od paní Jitky moc a moc pozdravovat pana Zdeňka Henycha.

Český rozhlas ->


Series Navigation<< Muzeum Boží DarVlastivědné muzeum a galerie v České Lípě >>
Tagy