weby pro nejsevernější čechy

Muzeum Čtyřlístek, Doksy

Článek je součástí seriálu Muzea

Pokud se někdy do Doks vypravíte, je tu další tip, co byste ve městě určitě neměli minout – v místní knihovně je bylo muzeum nejpopulárnějšího českého komiksu Čtyřlístek.

Expozice, věnovaná vývoji komiksu, se nachází v půdních prostorách Městské knihovny v Doksech. Návštěvník se dozví, jak tento komiks krůček po krůčku vznikal a jak se takový vlastně tvoří. Raritou muzea je mimo jiné i to, že se zde můžete setkat se všemi postavičkami (Pinďou, Bobíkem, Myšpulínem a Fifinkou) v téměř životní velikosti, nahlédnete do Fifinčiny kuchyně či spatříte Myšpulínovy vynálezy. V muzeu je i místo na hraní, kreslení, prostor pro besedy, přednášky, minivýstavy.

Tolik asi oficiální texty. Setkal jsem se na netu s názory, že prý je to tu malé, chudé, bezobsažné. Hele, tak především – je bylo to v dnešní době tehdy k nevíře, ale je bylo to zadarmo (změna v roce 2017 – vstupné za osobu 30,- Kč). Informací je tu plno, ovšem na dnešní dobu pro leckoho asi nepohodlně psaných, takže je nutno číst a číst. A podle toho, kolik dospěláků tu vzpomíná na dětství a na dobu, kdy Čtyřlístek byl nedostatkové zboží, doprovázeno mrňaty, které se zjevně nenudí, hodně návštěvníků to bez problémů zvládne. Takže se (pokud to ještě nevíte) dozvíte, proč je muzeum zrovna tady, jaký má spisovatel Jaroslav Němeček ke zdejšímu kraji vztah, prostě jak to s těmi Třeskoprsky, rybníkem Blaťákem a hradem Bezzubem vlastně je. Pravda, informace rychle stárnou, takže se tu dočtete o chystaném celovečerním filmu, který už před lety v kinech propadl… Ale zajít se sem vyplatí nejen za deštivého počasí.

Čtyřlístku je věnována i naučná stezka Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku v délce cca 12 km, která je vedena kolem Máchova jezera. Byla vybudována za přispění evropských fondů a slavnostně otevřena 1. dubna 2012.

Aktualizace 2019:

Muzeum na konci prázdnin opouští prostory knihovny a stěhuje se na zámek:

Muzeum v reportáži Toulavé kamery k vidění tady ->

Series Navigation<< Městské muzeum v Mimoni – Expedice středověkMuzeum výroby dřevěných hraček DETOA Albrechtice s.r.o. >>
Tagy