weby pro nejsevernější čechy

Muzeum Dippoldiswalde

Článek je součástí seriálu Muzea

V severovýchodním Krušnohoří, přibližně 20 kilometrů od Drážďan a 25 kilometrů od hraničního přechodu Cínovec, leží ve spolkové zemi Sasko okresní město Dippoldiswalde.

Památek je v tomhle městě dost a dost, stejně jako akcí, které se tu pořádají. Já se sem dostal v prosinci 2016 s Destinačním fondem Českého Švýcarska kvůli zdejšímu muzeu. I když prosté označení muzeum je neodpovídající, už originální název Lohgerber-, Stadt- und Kreismuseum vypovídá o tom, že je toho k vidění víc, než by jeden čekal. Jak je ve stručnosti uvedeno na wiki: Koželužné, městské a oblastní muzeum se nachází v historické budově koželužny, postavené okolo roku 1750. Ve 22 místnostech je v ní kromě dějin koželužnictví popsána i historie města a východního Krušnohoří. Nejoblíbenější výstavou je každoroční zvláštní vánoční expozice (od listopadu do února), která v 15 výstavních prostorách přibližuje východokrušnohorské lidové umění. Návštěvníci si zde mohou také prohlédnout různé mechanické modely.

Co mne zarazilo, byla skutečnost, že jsme vlastně už v Krušných horách (což je na 90 % exponátů víc než patrné). Člověku to ani nepřijde, že začínají hnedle za Drážďany…

Přijeli jsme hlavně kvůli oné vánoční výstavě, takže nemohu soudit, co muzeum nabízí mimo sváteční sezónu. A stejně tak nejsem schopen podat info o části, věnované koželužnictví, která je umístěna v samostatném stavení. Leckteří o ní básnili, někteří ji šmahem odsoudili, já se ale zasekal u dřevěných hraček, louskáčků, krajek a pohyblivých cingrlat tak, že jsem nakonec neviděl ani kůžičku (a prý jsou k osahání třeba i vzorky z hrocha nebo žirafy). Pokud tedy někdy zase budete plánovat výpad k sousedům, zkuste mezi vánoční trhy a nakupovací nájezdy vsunout i trochu kultury, foto a video budiž vám nápovědou:

Series Navigation<< Muzeum města Ústí nad LabemKrálovská mincovna v Jáchymově – muzeum >>
Tagy