weby pro nejsevernější čechy

Old Shatterhand bydlel u Drážďan

Článek je součástí seriálu Muzea

Nevím, jak si v současné hitparádě mladých stojí náčelník Apačů Vinetou a jeho bílý bratr Old Shatterhand, počítám, že to žádná sláva nebude, ale pro generaci padesát plus, kam se už bohužel musím zařadit, je to prostě romantika a dětství, takže mohu s radostí konstatovat, že jsem konečně navštívil vilku na okraji Drážďan, konkrétně v Radobeulu, kde autor knih o právě těchto hrdinech žil a pracoval.

O tom, že Karel May nebyl žádné jehňátko víme a víme také, že země, o kterých tak poutavě psal, pravděpodobně nikdy nenavštívil (wiki). Zároveň víme, že se ve své době stal pro celé generace dětí mužem, který je právě po těchto zemích provedl a i když jsme potom museli své představy, které nám předestřel značně korigovat, probudil zájem a to se prostě počítá.

Předměstská vilka je zachována v původním stavu, kromě původního vybavení je však doplněna o řadu vydání Karlových knih (české vydání jsem nezaregistroval, příště je přivezu jako dar). Samozřejmě jsou tu vystaveny Old Shatterhandovy a Vinetouovy pušky, z nichž zejména medvědobijka rozhodně stojí za pozornost.

V zahradě, která je také součástí expozice, stojí ještě srub, ve kterém provádí (skoro) skutečný Old Shatterhand a kde najdeme etnografické muzeum věnované historii a dějinám původních obyvatel Severní Ameriky.

Kdoví, jak by Mayovi knihy vypadaly, kdyby měl k dispozici takovýhle background.

Na místě je upozornit případné návštěvníky, že expozici chybí popis v češtině, takže slovník a nebo překladatele sebou.

Kdo chce vyseknout Karlu Mayovi dík za hezké dětství to ale zvládne i tak.

Series Navigation<< Vojenské muzeum LešanyPamátník Karla Hynka Máchy v Doksech >>
Tagy