weby pro nejsevernější čechy

Muzeum Boží Dar

Článek je součástí seriálu Muzea

Městečko Boží Dar (německy Gottesgab) je nejvýše položené město v České republice, ba dokonce i ve střední Evropě (1028 m n. m.). Není tedy divu, že v něm nalezneme i nejvýše položené muzeum u nás.

Minout ho lze těžko – ve stejné budově je umístěno místní Infocentrum, prodejna suvenýrů, směnárna a veřejný terminál pro připojení na internet. V objektu je i Městský úřad a pobočka České pošty – odtud totiž Vánoce co Vánoce od roku 1994 odchází zásilky s razítkem Ježíškovy pošty…

Některé weby uvádějí různou výši vstupného, v červenci 2016 ale byla expozice otevřena volně. Takže až se v pravé části informujete a nakoupíte suvenýry, můžete vlevo na prohlídku.

Vlastivědné muzeum bylo zřízeno v budově bývalé hasičské zbrojnice v roce 2000. Lze zde zhlédnout předměty z historie Božího daru i ze všedního života minulých století v upravené selské jizbě; památky na pobyt krétského spisovatele Nikose Kazantzakise, dále minerály a exponáty vztahující se k dolování rud a k dobývání rašeliny v okolí, vánoční betlémy.

V roce 2013 se mi podařilo tu ukořistit letáček, který je podstatně podrobnější, než informace dostupné na netu, takže z něho doplňuji – muzeum soustřeďuje více než 230 exponátů, mapujících historii dolování a života na Božím Daru. Najdete tu třeba i sbírku historických lyží. A samozřejmě nechybí „svérázný hlas Krušných hor“, Anton Günther. Tehdy to tu vypadalo takto:

A aktuální stav v červenci 2016:

Nikos Kazantzakis (1883 – 1957) byl řecký spisovatel, básní a dramatik. Několikrát mezi lety 1929 a 1932 pobýval v osadě Myslivny kousek od Božího Daru, kde měl klid na svoji práci.

Anton Günther (1876-1937) byl oblíbený lidový básník a písničkář Krušnohoří a autor pohlednic s písněmi.

Series Navigation<< Královská mincovna v Jáchymově – muzeumMuzeum vitráží v kostele sv. Jiljí v Libyni >>
Tagy