weby pro nejsevernější čechy

Vojenské muzeum Lešany

Článek je součástí seriálu Muzea

V roce 1996 otevřel vojenský historický ústav v prostorách zrušených dělostřeleckých kasáren na břehu řeky Sázavy mezi obcemi Krhanicea a Lešany vojenské historické muzeum. Ohromný vojenský areál je uprostřed krásné přírody, během 2.světové války zde byl výcvikový prostor Waffen SS ,na což místní starousedlíci rádi vzpomínají, protože s německými vojáky čile obchodovali.

Hned za vstupní branou muzea vás překvapí známý růžový tank ze smíchovského památníku. Ve sbírkách je pak v současnosti přes 700ks tankových vozidel, kanonů, aut a jiné vojenské techniky a expozice je tématicky rozdělena do 8 uzavřených hal a přístřešků. Nejstarší kanón je z roku 1890. Součástí sbírek je také dokonale zpracovaná a ozvučená rekonstrukce tankové bitvy z Ostravské operace, část pancéřového vlaku našich legionářů z Ruska nebo pohřební houfnice T.G.Masaryka.

Mezi opravdovou perličky lze zařadit tank Leopard nebo izraelský Merkava, který patří mezi nejlepší na světě a Lešany ho dostali od izraelské vlády darem, jako jediné muzuem v Evropě. Hovoří se také o albánské ponorce, kterou muzeum také dostalo, zatím se prý přemýšlí o tom, jak jí do areálu dostat. Nutno podotknout, že naprostá většina vojenské techniky je v provozuschopném stavu a předvádí se několikrát ročně na tématických dnech. Asi nejnavštěvovanější a vojenskou technikou nadupaný je tankový den, který se pořádá vždy poslední srpnovou sobotu. Na tuto akci se sjíždějí tisíce fandů vojenské techniky a nikdy nechybí ani sympatické militaristky, které se rády fotí. Součástí tankového dne jsou vždy zdařile hrané bojové scény, doprovázené průlety vojenských letadel, hrozným kraválem, výbuchy a střelbou. I dobrého občerstvení bývá dostatek, stejně jako možnost nakoupit různé military suvenýry nebo vojenskou literaturu a hadry.

Muzeum se letos slavnostně otvírá 21.května, kdy bude také zajímavý celodenní program a vstupné je zdarma, stejně pak i v ostatních měsících až do října. Pro milovníky historie bude z Prahy do Krhanic vypraven i historický parní vlak po trase ,,posázavského pacifiku“, který je velmi oblíben, protože v soupravě je zařazen také vagon ,,pivák,,

{phocamaps view=map|id=6}

Takže kdo si rád hraje na vojáčky, za měsíc hurá do Lešan a jinak se tam určitě můžem potkat na tankovém dnu.

Series Navigation<< SDH, TFA a muzeum … aneb nezlomnej lidskej duchOld Shatterhand bydlel u Drážďan >>
Tagy