weby pro nejsevernější čechy

Muzeum vozidel, techniky a řemesel v Pořežanech

Článek je součástí seriálu Muzea

Trochu stranou hlavních cest v trojúhelníku Týn nad Vltavou – Veselí nad Lužnicí – Hluboká nad Vltavou (v blízkosti JE Temelín) leží obec Pořežany, ve které je k vidění soukromé muzeum vozidel, techniky a řemesel.

Tedy, ono je to s tím názvem tak trochu složitější a vlastně na každém rohu je uváděno jinak. Hlavní důraz je na historických vozidlech, ale je tady toho mnohem, mnohem víc. Areál minout nelze, směrovky směřují dobře, objekt sám je zřetelně označen, v plotě dva vjezdy a několik míst k parkování. Vlezné za šedesát, příplatek za focení za další desetikorunu.

Kdo se spolehne na směrové tabule, zdůrazňující jen ta vozidla, je pak trochu v šoku. První prohlídková místnost je přeplněna psacími a šicími stroji, budíky, fotoaparáty, keramikou, najdou se tu i sáňky či lyže nebo kočárky. Po průchodu tímto přístavkem už jsou k vidění auta a kočáry, prokládané spoustou modelů a hraček. Některé kusy si ještě na silnici pamatuji, většinu ale tak maximálně z filmů pro pamětníky. Otázka, jak se tohle všechno sakra dostalo do patra se vysvětluje, když objevím obří nákladní výtah. Ovšem potřebná škatulata, když má jít nějaký exponát ven, ta si představit nedovedu. A přitom se tu odehrávají poměrně často – spousta exponátů je totiž vyhledávána filmaři, stejně tak domácími jako zahraničními.

Další výstup do vyšších vrstev – tady jsou vozidla dvoustopá. Kola, motorky, součástky, nejroztodivnější verze a přestavby…

Sestup zpět dolů a přes pokladnu do druhé části – stará „elektronika“, hasičská technika, zemědělské stroje a traktory, exponáty z druhé světové války, selská jizba a vesnické nářadí, váhy, mlýnky, kamna, žehličky, pípy a zátkovačky, unikátní náklaďák na dřevoplyn (asi jediný u nás a přilehlém okolí), opět spousta hraček, opravárenská dílna… A ještě ven, kde si pod přístřeškem hoví sbírka traktorů a za nimi auta o malinko novější.

Je to tak trochu guláš, který chvílemi vypadá, jako by se ve stylu Hrnečku vař snažil majitelům přebublat přes hlavu. Na druhou stranu si tu ale vybere každý něco. Nejsem odborník, takže odkážu na popis návštěvy povolanějších, kde jsou ty nejvzácnější kusy vyjmenovány.

Pokud by někomu snad nestačila následná smršť fotografií, pak se může podívat na jeden z dílů cyklu Soukromá muzea, povídání s majitelem v pořadu Barvy života, nebo reportáž v cyklu Toulavá kamera. A teď ty fotky:

Series Navigation<< Národní zemědělské muzeum Ohrada (Muzeum lesnictví, myslivosti a rybářství)Městské muzeum Chrastava >>
Tagy