weby pro nejsevernější čechy

Jan Becher muzeum Karlovy Vary

Článek je součástí seriálu Muzea

V budově bývalého výrobního závodu v centru Karlových Varů (a zároveň na místě původní Becherovy lékárny) sídlí Muzeum Jan Becher, věnované asi nejslavnějšímu českému bylinnému likéru.

K některým místům mám zcela specifický vztah, který těžko kdo jiný může sdílet. Kolem budovy na konci ulice T. G. Masaryka, z jejíchž pootevřených oken se linula doširoka skvělá vůně, jsem 4 roky běhal od autobusu z Dolního nádraží na gymnásium a zpět. Tehdy se samozřejmě ještě ulice jmenovala jinak, tovární objekt měl poněkud ošuntělejší podobu a já se Becherovky napil jednou za uherský rok, když mi bylo hodně špatně od žaludku.

Čas ale oponou trhnul, výrobní prostory jsou úplně jinde a Becherovka už nezraje v dřevěných sudech. Tohle místo ovšem prokouklo – stal se z něho Becherplatz (název tehdy vyvolal bouři ve sklenici vody), v suterénu našel své místo obnovený pivovar a pivo Karel, ale hlavně muzeum, věnované tzv. 13 karlovarskému prameni a Becherům.

Takhle vypadal provoz Becherovky někdy začátkem 80. let. Odborníci by asi dokázali určit čas přesněji díky právě probíhající přestavbě trati z Dolního na Horní nádraží…

Tedy po pravdě – ono je to spíš minimuzeum, prohlédnuté ho máte za docela krátký čas. To hlavní je totiž v něčem jiném – po krátkém filmu přijde čas ochutnávky zdejší produkce. Nejspíš všichni tuší, že Becherovka je Originál a taky Lemond, ale kdo ví, že se tu vyrábí i KV14 nebo sladký Cordial? Komu chutná, má možnost hned z muzea vstoupit do podnikové prodejny a se slevou nakoupit… Pokud budete plánovat návštěvu, dejte si pozor – prohlídky jsou tu sice často, ale jen málokterá v češtině!

Takže ještě něco z oficiálních textů:

V muzeu Becherovky se seznámíte v původních výrobních sklepních prostorech s její více jak 200 letou historií. Nahlédnete pod pokličku tajů její výroby a skladování. Seznámíte se s produkcí světoznámé likérky, s předměty, které se užívaly nebo užívají při její výrobě. Zjistíte, že Becherovka obsahuje karlovarskou vodu, kvalitní líh, přírodní cukr a specifickou nahořklou směs asi dvaceti bylinek a koření. Přesné složení bylinné směsi ovšem znají pouze dva lidé a pro běžné smrtelníky je už po staletí zahalen vábivou rouškou tajemství. Becherovka je zde už více než dvě století a přibližně dvě třetiny z této úctyhodné doby proudila do světa z továrny na Steinberkách, kterou dal roku 1867 vystavět Jan Becher (původně psáno Johann).

Jak uvádí kniha Muzea a galerie v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Průvodce po památkově významných stavbách na straně 94, na historické budově likérky od roku 1867 zanechala stopu řada čelnů rodiny – stavebníky byli Johann, Gustav a Alfréd, kteří přizvali následující architeky – Ludwig Stainl, Kubíček & Baier, Ing. Viktor Oertl. Původní Johannovu budovu doplnil Gustav roku 1881 patrovou novostavbou (čp. 282). Roku 1901 byla továrna zvýšena o patro a doplněna charakteristickou dvojicí nárožních arkýřů. Roku 1928 za Alfréda stavební firma Kubíček & Baier zřídila prodejní sklady ve spojovacím křídela a dostavěla patro pro kanceláře v čp. 282. Tehdy byl zřízen i přední oválný trakt podle plánů Ing. Oertla. Poslední velký zásah proběhl v roce 1931, kdy firma Ing. Franz Lapper & Co. sjednotila všechny budovy a namísto historizující architektury s režným cihlovým zdivem bylo uplatněno jednoduché členění fasád s lizénami a pilastry.

V rámci vstupného máte možnost shlédnout unikátní film natočený pro Becherovku bratry Cabanovými a samozřejmostí je ochutnávka. Celou prohlídku můžete zakončit návštěvou obchodu Becherovky, kdy kromě nápojů likérky získáte upomínku na Vaši návštěvu v podobě celé škály předmětů a suvenýrů s logem Jana Bechera.

Series Navigation<< Mattoni muzeum KyselkaNovoveské muzeum (Nová Ves v Horách) >>
Tagy