weby pro nejsevernější čechy

Městské muzeum Chrastava

Článek je součástí seriálu Muzea

Pokud se někdy zastavíte v Chrastavě, nezapomeňte se podívat do místního Infocentra, nacházejícího se v jedné budově společně s městským muzeem.

Jak už jsem mnohokrát říkal, všechno má své evidence a příznivce, takže existuje i web specializovaný na muzea a galerie, to chrastavské v něm pochopitelně nechybí.

Přímo na náměstí 1. máje, přes ulici u zdejší radnice, se nachází bývalý měšťanský dům z 1. poloviny 17. století, zřejmě obydlí někoho z členů rodu vládnoucího na grabštejnském panství. Později v něm býval hotel „Černý kůň“, který nepřežil rok 1945.

Po rekonstrukcích je v domě kromě zmíněných institucí i knihovna a ve druhém poschodí obřadní síň. Nás ovšem zajímá přízemí, kde je bohatě vybavené Informační středisko, z něhož je vstup do Městského muzea, jehož bohatá historie je popsána na městských webových stránkách. V první místnosti je příležitostná galerie, kde se výstavy obměňují v měsíční periodě (já trefil zrovna na Dětský domov Krompach).

V několika dalších místnostech je od všeho kousek – renesanční náhrobky, důlní vozík, vykopávky, historie osídlení, připomínka průmyslové minulosti, něco ze školství, něco z válek, rodáci. Z nich je nejzajímavější a nejznámější malíř Josef Führich, jehož tvorba se stala inspiračním zdrojem jak pro zobrazování křížové cesty, tak betlémů.

Součástí muzea je i expozice v malířově rodném domě, ale ta je otevřena pouze v letní sezóně – takže se sem budu muset vrátit (a to i kvůli místnímu Muzeu historické hasičské techniky).

Series Navigation<< Muzeum vozidel, techniky a řemesel v PořežanechMuzeum hraček v Jablonci nad Nisou >>
Tagy