weby pro nejsevernější čechy

Lávka Frankovka přes Střelu jihozápadně od Rabštejna nad Střelou

Článek je součástí seriálu Mosty, lávky, viadukty, průrvy a vodní díla

Trasa zelené turistické značky a Naučné stezky Rabštejn překonává tok Střely nedaleko jezu bývalého Horova mlýna u Rabštejna nad Střelou po novodobé kovové lávce.

Přímo na tělese lávky je tabulka s logem KČT, nazývající lávku Frankovka. Na informační tabuli však o tomto jméně není ani zmínka:

Přes řeku Střelu bylo možno se dostat po kamenném mostě ve městě, několika brody a po dřevěné lávce, která spojovala od nepaměti břehy jejího prudkého a studeného toku.

Při nízkém stavu vody bylo možné často přes čistou říčku přejít na druhou stranu, ale pohodlnější byl přechod po lávce, která stávala na kamenných pilířích, vyzděných z rabštejnské břidlice. Lávka byla dřevěná, tesařská konstrukce se nesla poměrně dost vysoko nad hladinou řeky, aby mohla čelit jarní vodě či ledům.Lávku určenou pouze pro pěší, nanejvýš pro cyklistu, stavěla podle vyprávění pamětníků správa manětínského velkostatku hraběte Lažanského. Pamětníci i stará fotografie dokládají její podobu z doby někdy kolem roku 1930. Od té doby ji vystřídala řada dalších lávek, postavených přes proud řeky obětavými obyvateli Rabštejna a nahrazovaných po několika letech opět novou, stejně jednoduchou dřevěnou konstrukcí, po níž vděčně procházeli turisté, kteří obdivovali krásy na naučné stezce. Dlouholetá absence lávky je bohužel nutila k přebrodění, nebo k návratu zpět.

Nová lávka, o jejíž výstavbu se zasloužil KČT, má délku 20,2 m, šířku 1 m, váží 7820 kg a nesou ji původní kamenné pilíře, které byly opraveny. Lávka je vyvýšena 4 m nad hladinu průměrného stavu vody a minimálně 3 m nad hladinu. Tvoří ji tři kusy kovové konstrukce a v provozu je od 17. 6. 2006.

Series Navigation<< Silniční most přes Ohři mezi Doksany a Brozany nad OhříKaple Nad vývěrem Rudného pramene na Havlíčkovu ulici pod kostelem Narození Panny Marie v Roudnici nad Labem >>
Tagy